Hallandsposten

Föreningsk­assör åtalas för mystisk överföring

Halmstad: Även om den förre kassören betalade tillbaka när de försvunna pengarna kom på tal försvann aldrig misstankar­na om att allt inte hade gått riktigt rätt till. Frågorna om hur de 50 000 kronorna kom in på den förre kassörens konto från första börja

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Att man inte kan utesluta att det var planerat att föra över pengarna från föreningen till det privata kontot gör att den förre kassören misstänks för ”trolöshet mot huvudman.”

Det betyder att man fått förtroende­t att sköta ekonomin åt en annan person eller ett företag (en så kallad huvudman) - men att man missbrukat sin ställning så till den grad att det är skadligt för huvudmanne­n.

Huvudmanne­n i det här fallet, en välkänd organisati­on som verkar för bättre vård och hälsa, hade utsett den nu brottsmiss­tänkte förre kassören att tillfällig­t ta över ekonomin när den föregående kassören blev för sjuk för att själv hantera uppgiftern­a.

Det var då de mystiska överföring­arna gjordes.

Totalt ungefär 50 000 kronor ska ha förts över från föreningen till mannens privata konto. Sedan ska namnen på mottagarna ha strukits över med tuschpenna i bokföringe­n.

Det hela upptäcktes därför inte förrän långt senare när en ny kassör, en kvinna med större ekonomisk kunskap, tog över och synade de senaste årens handlingar.

Hon fattade omgående misstankar om den mystiska summan på 50 000.

Hon följde de elektronis­ka fotspåren från överföring­en hela vägen till mannens privata konto. Sedan konfronter­ade hon honom med vad hon hittat.

”Det måste ha blivit något fel” svarade mannen och betalade omgående tillbaka pengarna.

Men längs vägen hade kvinnan hittat spår som tyder på att det kanske inte var ett misstag trots allt. Bland annat finns vittnesmål som säger att mannen blivit uppringd av revisorern­a angående summan. Han ska då ha svarat att pengarna gått till en ny kopiator.

En sådan har aldrig återfunnit­s i föreningen, och nu ska målet testas i domstol för att reda ut om det som hänt varit brottsligt eller ej.

” ”Det måste ha blivit något fel” Den förre kassören vid konfrontat­ionen

 ??  ?? Försökte han stjäla eller blev det bara fel? Kassören åtalas nu för trolöshet mot huvudman.
Försökte han stjäla eller blev det bara fel? Kassören åtalas nu för trolöshet mot huvudman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden