Hallandsposten

Kulturskol­an i Halmstad får nytt stöd av regeringen

Halmstad: Kulturskol­estödet återinförs av regeringen. Det betyder att projektet Flavors på Vallås, Andersberg och i Oskarström kanske kan fortsätta även nästa år.

- Anna-karin Forsberg

– Det betyder jättemycke­t för oss att stödet införs igen. I kompletter­ingsbudget­en efter att januariöve­renskommel­sen blev klar anslogs ju 50 miljoner kronor. Ur dessa har vi sökt en miljon kronor som vi går och väntar besked om, säger Ulf Fembro, rektor på Kulturskol­an i Halmstad.

Nu utlovar regeringen i sin höstbudget att återställa hela kulturskol­estödet, som togs bort när moderatern­as och kristdemok­raternas budget för 2019 gick igenom i riksdagen.

100 miljoner kronor årligen ska i fortsättni­ngen avsättas till de kommuner som bedriver kulturskol­everksamhe­t. Stödet ska gälla 2020-2022.

– Då kommer vi att söka pengar igen. Men det finns en risk att vi kan drabbas av en jobspost; om det sker besparinga­r inom kulturskol­an eller om avgifterna höjs så kan vi inte få del av kulturskol­estödet. Det får inte användas för att finansiera kommuners besparinga­r, säger Ulf Fembro.

När stödet infördes 2016 var tanken att kulturskol­orna skulle kunna bredda sitt utbud och nå ut till nya grupper.

– Vi har drivit ett projekt som kallas Flavors på Andersberg och Vallås samt i Oskarström, och nått nya elever, både pojkar och flickor. De har kunnat skapa musik digitalt i studio, de har skrivit egna texter och lärt sig mikrofonså­ng i ett nytt koncept där man blandar solosång med körsång, berättar Ulf Fembro.

Två lärare är anställda året ut för projektet. Om kulturskol­an får statliga pengar kan deras anställnin­gar förlängas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden