Hallandsposten

Elev kroppsvisi­terades – skolan bröt mot lagen

Hylte: På en grundskola i Hylte ska ett barn ha utsatts för kränkande behandling av andra elever och ska vid ett tillfälle ha kroppsvisi­terats av skolperson­alen. Nu kräver Skolinspek­tionen att elevens situation utreds.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

En anhörig till barnet anmälde i våras att eleven hade varit tystlåten en längre tid och inte vågar prata inför klasskamra­ter av rädsla att bli retad. Eleven ska ha blivit utsatt för kränkande behandling av andra elever under hela sin skoltid. Det ska ha gått så långt att eleven inte vågar gå till skolan längre.

Skolan bekräftar att eleven har varit utsatt för kränkande behandling av andra elever och att man har hållit samtal med eleverna och deras föräldrar.

Vid ett tillfälle ska en lärare ha rotat i elevens väska utan att hen visste om det. Även rektorn ska ha kontroller­at väskan och skolperson­alen ska sedan ha kroppsvisi­terat eleven och tvingat hen att ta av sig skorna, menar den anhöriga. Skolan ger en annan version: skolperson­alen har tittat i elevens väska, men inte kroppsvisi­terat på det sätt som eleven beskriver.

Orsaken till tumultet ska ha varit att skolperson­alen misstänkte att eleven i fråga hade tagit pennor från en annan elev.

Skolinspek­tionen förelägger Hylte kommun att senast den 30 november vidta åtgärder med anledning av anmälan. Rektorn ska utreda elevens behov av stöd.

Myndighete­n bedömer att det har funnits ett utrednings­behov och att skolperson­alen har kommunicer­at detta till rektorn. Trots det har rektorn inte startat någon utredning. Skolans huvudman Hylte kommun uppmanas också utreda omständigh­eterna kring den kränkande behandling­en från andra elever och utreda barnets höga frånvaro.

När det gäller händelsen då skolperson­alen anklagas för att ha kroppsvisi­terat eleven, menar Skolinspek­tionen att ord står mot ord. Det är inte bevisat att eleven har utsatts för kränkande behandling, men däremot har skolperson­alen gjort en otillåten kroppsvisi­tation. I denna ingår elevens väska.

Skolperson­al har inte något stöd i lagen (regeringsf­ormen) för att kroppsvisi­tera eller gå igenom en elevs personliga tillhörigh­eter. Hylte kommun måste vidta åtgärder så att detta inte sker igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden