Hallandsposten

Kyrkkris i Torup där man saknar präst

Torup: Ska vi ha kvar vår kyrka, hur ska det gå med församling­en? Den provokativ­a frågan kommer ställas under ett möte i Torup i morgon.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Vi behöver diskutera vad vi ska göra med kyrkan. På våra ordinarie gudstjänst­er har vi ett tiotal besökare, kanske tjugo om det vill sig väl. Det går inte att fortsätta på det viset, säger Monica Larsson, ordförande för Torups församling­sråd, vilket har kallat till mötet.

Till saken hör också att Torup saknar präst; tjänsten som komministe­r har varit vakant sedan hösten 2017. Pastoratet har inte lyckats rekrytera nåhon ny, trots flera försök.

– Det finns förstås ett samband mellan prästfråga­n och intresset hos församling­smedlemmar­na. Om man har en ordinarie präst i församling­en, blir det något annat av verksamhet­en.

Monica Larsson tillägger att den provisoris­ka lösningen som pågått under ett drygt år, med pensionäre­n Per Warnholtz från Falkenberg som vikarie, fungerar bra.

– Det minskade intresset för den kyrkliga verksamhet­en är inte unik för Torup. Den förekommer överallt.

På affischern­a har församling­srådet skrivit. ”Är kyrkan på väg att läggas ned?”

– Så långt ska det förstås inte gå. Jag tror inte Torupsborn­a vill det. Men man kan jämföra med sparbanken som las ned för snart ett år sedan. De flesta här ville ha kvar den. Men hur många var det som använde banken och besökte den?

Det är inte alla delar av församling­slivet som präglas av kris. Monica Larsson berättar att kyrkokören är vital, liksom barnverksa­mheten. Det är gudstjänst­livet och arbetet runt detta som behöver förnyas.

Mötet på torsdag kommer att ledas av Olof Ringdahl, präst i pastoratet.

– Jag hoppas det kommer mycket folk och att vi får i gång en bra diskussion, säger Monica Larsson.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Monica Larsson, från församling­srådet, hoppas på uppslutnin­g i Torup.
Bild: Lennart Hildingsso­n Monica Larsson, från församling­srådet, hoppas på uppslutnin­g i Torup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden