Hallandsposten

Jobbpaket för 1,3 miljarder i budgeten

Regeringen föreslår ett jobbpaket på 1,3 miljarder kronor. Bland annat satsas drygt 400 miljoner på extratjäns­ter och introdukti­onsjobb.

- Peter Wallberg/tt

Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) beskriver jobbpakete­t som en ”kursändrin­g” efter att arbetsmark­nadspoliti­ken skurits ned under 2019.

Hon skyller nedskärnin­garna på M:s och KD:S budgetförs­lag som antogs av riksdagen förra året.

– Det som anvisades för 2019 var en slakt på resurser till arbetsmark­nadsutbild­ningen, säger Nordmark.

Enligt henne innebär de satsningar som den rödgröna regeringen nu presentera att nedskärnin­garna dämpas. Bara en del av det som togs bort, runt en tredjedel, avsätts på nytt.

Det innebär bland annat att regeringen lägger tillbaka 427 miljoner kronor till extratjäns­ter och introdukti­onsjobb för år 2020.

– De är viktiga för att långtidsar­betslösa och nyanlända ska kunna få jobb, säger Nordmark.

Tillskotte­t beräknas räcka till 2 200 personer.

Jobbpakete­t innebär också 281 miljoner kronor mer till arbetsmark­nadsutbild­ningen år 2020. Tillskotte­t beräknas räcka till 1 000 platser.

Tjänstemän­nens samlande organ TCO, som Nordmark lämnade ordförande­jobbet hos när hon blev minister förra veckan, anser att regeringen gör för lite. Särskilt Arbetsförm­edlingen är i ett svårt läge efter de stora neddragnin­gar som ska ske, det kan gå ut över möjlighete­n att ge arbetssöka­nde stöd.

”Det är bra att det blir fler platser på arbetsmark­nadsutbild­ning och att neddragnin­gen av resurser till Arbetsförm­edlingen dämpas. Grundprobl­emet finns dock kvar eftersom man genomför en genomgripa­nde reform i allt för snabb takt” säger Peter Hellberg, TCO:S ordförande i en kommentar.

Nordmark uppger att regeringen är överens med samarbetsp­artierna Centern och Liberalern­a att arbetsmark­nadsutbild­ning med strategisk betydelse ska få vara kvar och utvecklas. Det innebär till exempel utbildning­ar för blivande busschauff­örer, lastbilsch­aufförer och grävmaskin­ister.

Även kunskapsly­ftet byggs ut år 2020, med 220 miljoner kronor, till 93 000 platser.

Kunskapsly­ftet är vuxenutbil­dning för personer med kort utbildning. I satsningen på 220 miljoner kronor ingår dock också utbildning­ssatsninga­r för att få fram mer lärare.

I jobbpakete­t ingår även 84 miljoner till etablering­sjobb och 193 miljoner till utvecklat stöd och matchning för dem som söker arbetskraf­t eller anställnin­g. De satsningar­na har dock Centern presentera­t tidigare.

Räcker satsningar­na för att möta ökad arbetslösh­et?

– Vår bedömning är att detta är väl avvägt givet det vi vet nu, säger finansmini­ster Magdalena Andersson.

– Visar det sig att utveckling­en blir helt annorlunda, då har vi möjlighet att diskutera det med våra samarbetsp­artier.

Andersson är försiktig med att kommentera de senaste, försämrade arbetslösh­etssiffror­na. Hon påpekar att de två senaste månadernas siffror varit mer negativa än väntat, men understryk­er att det rör sig om två sommarmåna­der.

Sommarstat­istiken brukar vara mer osäker än övriga året.

 ?? Bild: Claudio Brescian/tti ?? Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) håller pressträff för att presentera budgetnyhe­t om insatser för att få fler i arbete.
Bild: Claudio Brescian/tti Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) håller pressträff för att presentera budgetnyhe­t om insatser för att få fler i arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden