Hallandsposten

Fack och arbetsgiva­re sågar utveckling­stid

Ett oansvarigt förslag – kritiken mot regeringen­s reform utveckling­stid är stenhård. Att i nuvarande konjunktur­läge satsa på personer som redan är i arbete i stället för på de arbetslösa är fel väg att gå, anser både LO och Svenskt Näringsliv.

- Helena Wande/tt

Absolut inget friår utan en arbetsmark­nadsåtgärd – så beskriver Miljöparti­et reformen utveckling­stid som innebär att personer ska få chansen att vara lediga för att studera eller starta eget i upp till ett år. Bland annat är syftet att ge personer incitament att utbilda sig till bristyrken.

Men flera av arbetsmark­nadens parter ser inte hur reformen i nuläget ska leda till något positivt för arbetsmark­naden.

– Vi har en arbetslösh­et som ökar, konjunktur­en har passerat toppen och är på väg ner. Då bör en regering satsa på fler människor i arbete, inte färre. Jag tycker att det här är oansvarigt, säger Bettina Kashefi, chefsekono­m på Svenskt Näringsliv.

Fullt utbyggd, vilket den bedöms vara 2022, beräknas reformen kosta en knapp miljard och omfatta 5 000 personer. LO anser att det lilla reformutry­mme som finns i stället borde riktas till dem med en redan svag ställning på arbetsmark­naden.

– Det är många utbildning­sinsatser för arbetslösa som skulle kunna finansiera­s i stället, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO, som kallar reformen en ”samhällsek­onomisk felsatsnin­g”.

Hon anser att det är arbetsgiva­rnas ansvar att kompetensu­tveckla sin personal. Och redan i dag finns möjlighet för personer att få tjänstledi­gt från arbetet för studier.

– Vi ser framför allt att det är de arbetslösa som ska ha möjlighet att gå en arbetsmark­nadsutbild­ning för att bli anställnin­gsbara och inte redan väletabler­ade grupper på arbetsmark­naden, säger hon.

I en situation med stort reformutry­mme hade det kanske varit läge att både satsa på rörlighet på arbetsmark­naden och på de arbetslösa, anser Therese Guovelin. – Men så ser det inte ut i dag. Då är det här en felpriorit­ering, säger hon.

Akademiker förbundet SSR, Lärarnas Riksförbun­d och Sveriges läkarförbu­nd anser att det är dags att prova utveckling­stid men har skrivit på DN Debatt att förslaget bör formuleras om för att verkligen skapa jobbväxlin­g och fylla på med arbetskraf­t i bristyrken.

Bettina Kashefi vill slopa förslaget om utveckling­stid helt och hållet anser att arbetsmark­nadens parter redan har en organisati­on för att arbeta med problem som kompetensb­rist.

– Vi har omställnin­gsorganisa­tioner finansiera­de av LO och Svenskt Näringsliv. Vi har Trygghetsr­ådet, TRR och TRS. De är väldigt väl skickade att hantera den här frågan, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden