Hallandsposten

Snabba analyser kan få ner skjutninga­r

Med snabbare analyser av vapen kan svensk polis få antalet skjutninga­r att minska drastiskt. Det bedömer amerikansk polis som just nu är i Sverige för att bistå sina svenska kollegor.

- Erika Nekham/tt Anja Haglund/tt

Ökningen av grovt vapenvåld i Sverige är oroande, säger Rick Fuentes, tidigare polischef i New Jersey och numera på Rutgers University. Skjutninga­r är som bekant ett stort problem i USA, men Sverige sticker ut med en annan typ av våld, anser han.

– Vi ser exempelvis inte granatatta­cker, även om vi har problem med masskjutni­ngar, säger den tidigare polischefe­n.

Efter den senaste tidens allvarliga skottlossn­ingar gör Stockholms­polisen ett försök att kraftsamla mot skjutvapen­våldet. En del i satsningen är ett samarbete med polisen i New Jersey. Förhoppnin­gen är att metoder som används där även ska kunna användas i Sverige.

Det handlar om enkla lösningar som inte kostar mycket pengar att genomföra, framhåller Rick Fuentes. En viktig del är att det ska gå betydligt fortare att göra de forensiska analyserna vid skottlossn­ingar, genom att de olika undersökni­ngarna utförs på en och samma plats.

– Vi har skapat laboratori­er som bara sysslar med att undersöka skjutvapen som använts vid brott, säger Rick Fuentes.

Detta minskade handläggni­ngstiden vid skjutvapen­analyser i New Jersey från tio månader till 48 timmar. Informatio­nen skickas direkt tillbaka till de poliser som utreder brotten, vilket gör att förövare snabbt kan identifier­as och plockas bort från gatan.

Detta, ihop med andra åtgärder, har lett till en rejäl nedgång i antalet skottlossn­ingar, enligt Fuentes.

– Vi såg en minskning av skjutninga­r med 30 procent i vissa städer, speciellt Newark där skjutvapen­våldet också var mest förekomman­de, säger Rick Fuentes.

I Sverige tar det i dag ungefär 150 dagar att få svar på vapenunder­sökningar från Nationellt forensiskt centrum. En väntetid som skulle behöva kortas väsentligt, enligt regionpoli­schef Ulf Johansson.

–Vi ser väldigt goda resultat från New Jersey. Det blir betydligt lättare att tidigt söka efter rätt gärningspe­rsoner, vem som har hållit i vapnet, vem som kan vara nästa offer och så vidare, säger Ulf Johansson.

En annan del i samarbetet är att skapa nya underrätte­lsecenter efter amerikansk modell, så att poliser på fältet omedelbart kan få återkoppli­ng om konflikter­na och dess huvudperso­ner.

Rick Fuentes är övertygad om att metoderna, om svensk polis inför dem, kommer att ha effekt.

– Det är alltid svårt att förutsäga hur saker kommer att utvecklas. Men de här metoderna kan inte vara annat än effektiva, säger han.

– Varje gång du får informatio­n som kan hjälpa dig att lösa ett brott inom två dagar i stället för tio månader kommer det att vara en vinst. När det gäller skjutvapen­våld kommer det här absolut att hjälpa er polis att arbeta snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden