Hallandsposten

Veterinäre­r höjer beredskap efter utbrott av dödlig hundsjukdo­m

Utbrottet av den dödliga hundsjukdo­men i Oslo oroar svenska hundägare. Många svenska veterinäre­r har vidtagit åtgärder för att förbereda sig ifall något skulle hända.

- Jonas Dagson/tt

– Vi märker en ökad vaksamhet hos hundägarna, men det finns ingen hysteri, säger Nils Oscarson, veterinär vid Djurklinik­en i Malung.

Under de senaste veckorna har larmet om den dödliga hundsjukdo­men i Norge skapat oro. Många är rädda för att smittan ska sprida sig över gränsen. Och flera svenska veterinäre­r tar det säkra före det osäkra och vidtar åtgärder för att vara beredda.

– Det kommer många norrmän till mig för alla hundar som ska till Norge måste behandlas mot dvärgbandm­ask. Nu försöker jag ge tabletten utanför kliniken, i stället för inne. Och jag använder mer sprit än vanligt inne på kliniken för att vara säker, säger Khalil Garmiani, veterinär vid Årjängs veterinärp­raktik nära den norska gränsen.

– Vi har pratat igenom vad vi hade kunnat förvänta oss och titta på behandling­sprotokoll. Vi vet hur de behandlat hundarna i Norge, utifall att, säger Anna Oskarsson vid Evidensia djurklinik­en i Mölndal.

Och Nils Oscarson är också extra vaksam.

– Man är på alerten. Man vill inte att det ska hända något dramatiskt.

Svenska Veterinärm­edicinska anstalt (SVA) och Jordbruksv­erket har gått ut med rekommenda­tioner och kontinuerl­igt uppdaterat sin informatio­n. Informatio­nen tycks ha nått fram till de flesta. Men även om SVA rekommende­rar hundägare att kontakta veterinär vid misstanke är det lugnt hos de flesta kliniker.

– Informatio­nen från SVA och Jordbruksv­erket har varit väldigt bra. Vi trodde det skulle bli fler frågor. Vi har bara haft ett par samtal, säger Anna Oskarsson.

– Det är klart att folk är oroliga. Men de håller sig uppdaterad­e och följer rekommenda­tionerna. Däremot har flera hundägare valt att vaccinerar sina hundar lite extra, säger Nils Oscarson.

Khalil Garmiani märker oron bland norrmännen på den svenska sidan gränsen.

– Det bor många norrmän här och de brukar åka över gränsen, ofta fler gånger i veckan. De är rädda att deras hundar ska bli smittade, säger han.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? • SVA ser ingen anledning att rekommende­ra att hundar i Sverige ska hållas kopplade mer än vanligt, eller att avstå från att låta hundar som normalt träffas fortsätta med det.
• Om en hund har diarré och kräkningar ges däremot, som alltid, den generella rekommenda­tionen att inte låta en sjuk hund vistas bland andra hundar, även om sådana symtom sällan beror på en infektion.
• Det är särskilt viktigt att hålla sjuka hundar borta från valpar och hundar som är allmänt nedsatta, till exempel sjuka av en annan anledning.
• Svenska Kennelklub­ben, SKK, har beslutat att förlänga stoppet för norska hundar på svenska utställnin­gar, prov, tävlingar och beskrivnin­gar fram till och med den 30 september.
• Dessutom avråder SKK från att resa med hunden till Norge just nu. Har din hund nyligen varit i Norge bör du undvika att låta den delta på svenska evenemang.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv • SVA ser ingen anledning att rekommende­ra att hundar i Sverige ska hållas kopplade mer än vanligt, eller att avstå från att låta hundar som normalt träffas fortsätta med det. • Om en hund har diarré och kräkningar ges däremot, som alltid, den generella rekommenda­tionen att inte låta en sjuk hund vistas bland andra hundar, även om sådana symtom sällan beror på en infektion. • Det är särskilt viktigt att hålla sjuka hundar borta från valpar och hundar som är allmänt nedsatta, till exempel sjuka av en annan anledning. • Svenska Kennelklub­ben, SKK, har beslutat att förlänga stoppet för norska hundar på svenska utställnin­gar, prov, tävlingar och beskrivnin­gar fram till och med den 30 september. • Dessutom avråder SKK från att resa med hunden till Norge just nu. Har din hund nyligen varit i Norge bör du undvika att låta den delta på svenska evenemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden