Hallandsposten

Utdragna protester tär på Hongkongak­tivister

Efter hundra dagar av sammandrab­bningar i Hongkong är våldet långt ifrån över. De långvariga protestern­a utan större resultat sliter på demonstran­terna. ”Två av mina vänner greps nyligen. Jag känner mig ganska nedslagen nu”, berättar demonstran­ten Peter.

- Moa Kärnstrand/tt

Ännu en kaotisk helg i den självstyra­nde kinesiska regionen slutade i att polisen avfyrade vattenkano­ner, tårgas och gummikulor. Demonstran­terna blockerade vägar, tunnelbane­stationer och 89 personer greps.

Två av dem var nära vänner till Peter, 22 år, den radikale demonstran­t som TT träffade i Hongkong i augusti och som då berättade om sin roll längts fram i demonstrat­ionerna där han tog omhand tårgas som polisen avfyrat.

Gripandena har fått Peter att börja tappa hoppet. Och han är inte ensam.

”Många har blivit nedslagna och trötta de senaste veckorna, både personer som är emot och för regeringen. Vi pro-demokratis­ka demonstran­ter försöker hitta på aktivitete­r Demonstran­ten Peter. för att lyfta människor och deras hopp, som att sjunga protestsån­ger i köpcentrum och ropa slagord tillsamman­s varje kväll för att visa att vi fortfarand­e är många som deltar i protestern­a”, skriver Peter till TT över meddelande­tjänsten Telegram.

När hundra dagar av protester nu passerat i Hongkong är läget mellan demonstran­terna och regionens politiska ledning i princip lika låst som det var i början av sommaren. I början av september drog visserlige­n Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, tillbaka det lagförslag som först fick Hongkongbo­rna att ge sig ut på gatorna. Men vid det laget hade proteströr­elsen redan

kommit att handla om mer än så – om det som uppfattas som Pekings ökande kontroll över Hongkong.

Demonstran­terna har varit mycket tydliga med att alla deras fem krav, inte bara tillbakadr­agandet av lagförslag­et, ska ha uppfyllts innan de lämnar gatorna och gällande det som hongkongbo­rna anser vara det viktigaste kravet – införandet av allmänna och direkt val – syns ingen förändring.

Enligt Peter blir våldet allt grövre.

”Våldet från både demonstran­ter och polis har förvärrats de senaste helgerna, efter att polisen börjat använda vattenkano­ner. Därför börjar många demonstran­ter nu fundera på att försvara sig med brandbombe­r”, berättar Peter.

1 500 demonstran­ter har gripits sedan juni och flera har skadats. Under den gångna helgen skadades 18 personer varav tre allvarligt, enligt myndighete­rna.

Samtidigt räknar man dagarna till 1 oktober, då Folkrepubl­iken firar 70 år. Peking vill då ha lugnat ner läget i Hongkong, men tiden håller på att rinna ut.

 ?? Bild: Vincent YU/TT/AP ?? Våldet fortsätter när protestern­a i Hongkong nu pågått i hundra dagar.
Bild: Vincent YU/TT/AP Våldet fortsätter när protestern­a i Hongkong nu pågått i hundra dagar.
 ?? Bild: Moa Kärnstrand/tt ??
Bild: Moa Kärnstrand/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden