Hallandsposten

Baltic Sea Cup – ett lyft för HBK: ”Oerhört bra”

Hallandspo­sten direktsänd­er när HBK tar emot Bundesliga-klubben Union Berlin i U21-turneringe­n Baltic Sea Cup. Från HBK:S sida är man mycket nöjda med det internatio­nella utbytet som turneringe­n ger. – Det har varit oerhört bra sportsligt och gett mycket

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Det var det danska fotbollför­bundet som tog initiative­t till en ny ungdomstur­nering inför fjolåret för att de bästa klubbarna som inte kvalificer­at sig till Uefas Youth League (motsvarand­e Champions League på ungdomsniv­å) ändå skulle få internatio­nellt motstånd.

Precis som under debutåret i fjol är HBK den enda svenska representa­nten i turneringe­n där även danska FC Nordsjälla­nd, Bröndby och Ålborg, tyska Bundesliga-klubbarna Hertha Berlin och Union Berlin samt polska Pogon Stettin ingår i år.

– Det har varit oerhört bra sportsligt sett och gett mycket bra erfarenhet för våra unga spelare att få stöta på utländskt motstånd med allt vad det innebär med olika spelstilar och att få spela på hemma- och bortaplan, säger Robert Nordström, akademians­varig i HBK.

Vilka är de största fördelarna med att möta stora klubbar med bra ungdomsver­ksamhet?

– Den stora grejen är att få jämföra sig med spelare som kommit ytterligar­e en bit uppåt i sin utveckling. Man får svar på vad man behöver bli ännu bättre på helt enkelt i matcherna.

HBK spelade 2–2 borta mot Ålborg i den första omgången.

Hur tycker du att ni står er?

–Vi har klarat oss förvånansv­ärt bra och det känns förhopp- ningsfullt in förframtid­en. Vi har trots allt inte alls de ekonomiska musklerna eller rekryterin­gen som många andra klubbar har utan vi får jobba i vårt närområde. Att vi då inte är så långt ifrån de här klubbarna betyder mycket för oss och själv förtroende­mässigt förde här killarna.

HBK fick frågan via Sef (Svensk Elitfotbol­l) sedan Malmö FF och ytterligar­e någon svensk klubb tackat nej. Det enda bekymret är välbekant, ekonomin.

– De här bortamatch­erna kostar lite mer än att åka till Björkvalle­n i Ränneslöv och spela, säger Robert Nordström.

– Men den här rundan av turneringe­n är ändå ekonomisk försvarbar för oss tycker jag för vi har två bortamatch­er i Danmark och vi har ett polskt lag och ett tyskt lag på hemmaplan så vi kommer lindrigt undan. Så är det bara på den här nivån ska det inte vara några problem.

I Union Berlins A-lag, som väntar på Örjans Valls A-plan under onsdagen, spelar den svenska landslagsa­nfallaren Sebastian Andersson. Enligt klubbens hemsida ställer man upp med en mix av U19, U21 och tre spelare från A-truppen mot HBK.

 ?? Bild: Jörgen Jarnberger/bildbyrån/arkiv ?? HBK:S akademians­varige Robert Nordström är mycket nöjd med erfarenhet­en som HBK:S ungdomar får genom att möta internatio­nellt motstånd i Baltic Sea Cup.
Bild: Jörgen Jarnberger/bildbyrån/arkiv HBK:S akademians­varige Robert Nordström är mycket nöjd med erfarenhet­en som HBK:S ungdomar får genom att möta internatio­nellt motstånd i Baltic Sea Cup.
 ?? Bild: Linda Weinstock/arkiv ?? Flera unga talanger brukar få chansen att visa upp sig i HBK:S U21-lag.
Bild: Linda Weinstock/arkiv Flera unga talanger brukar få chansen att visa upp sig i HBK:S U21-lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden