Hallandsposten

Skogsägare har inte haft den frihet många tror

Apropå Anders Wirdheims replik, 11/9.

- Evert Gustavsson

Skog. Anders, du har glömt viktiga delar i din insändare om frihet under ansvar. Vi skogsägare har inte och har inte haft den frihet som många tror. För cirka 40 år sen kom dåvarande Skogsvårds­styrelsen med pekfingret och pekade ut så kallade 5:3 skogsskift­e bestående av sämre skog, mestadels löv, ”hugg ner och plantera gran” var myndighete­ns besked.

Vi har också en för stor älgstam om vi ska kunna plantera tall, jag har själv planterat tall på marker som inte är lämpliga för gran, men de har blivit jämnbetade med marken av älg.

Du påstår också att den frivilliga avsättning­en utgörs av marker där ingenting växer, du är välkommen hem till mig och titta både på nyligen gjord skogsbruks­plan och i verklighet­en på min skog och de avsättning­ar som är gjorda på marker där det ”växer” skog.

Utöver de avsättning­arna har jag 15 hektar med biologisk mångfaldss­kog på min fastighet vilket utgör cirka 13 procent av den produktiva arealen. På den arealen har jag haft en mycket god dialog med Skogsstyre­lsens tjänstemän. De allra flesta av oss skogsägare klarar mycket väl av att förvalta vår skog under egen frihet och ansvar. Man kan ju se i exemplet här ovan att dåvarande Skogsvårds­styrelsen (staten) inte hade särskild långsiktig­het i sin hantering av våra lövbestånd.

Med detta skrivet hoppas jag att din negativa bild av oss enskilda skogsägare kan förändras.

 ?? Bild: Tt/arkiv ??
Bild: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden