Hallandsposten

Elisabeth Skog: Underbara böcker som förgyller livet i sensommart­id

-

Septembers­olen var vänlig nog att överraska med generös värme. Detta fick mig att uppsöka mjuk sandstrand, dra ner solhatten och ta fram några böcker. Författare­n Rachel Cusk har uppmärksam­mats för den så kallade Outland-trilogin: ”Konturer”, ”Transit” och ”Kudos”. Snyggt formgivna böcker med högt läsvärde. Det handlar om Faye och hennes förmåga att lyssna eller rättare sagt avlyssna. En talang som snart måste anses utrotnings­hotad i denna tid av självuppta­get självbespe­glande.

Vi lär känna huvudperso­nen via just denna begåvning: som lärare på en skrivarkur­s i Aten, som frånskild tvåbarnsma­mma i London och som författare på en litteratur­festival i Sydeuropa. De åhörda berättelse­rna veckla rut sig som m ini noveller inuti romanerna. Dock aldrig på bekostnad av sammanhang­et eller helheten.

Något som i mitt tycke gör Cusk till en mycket läsvärd författare är det välfunna bildspråke­t. I ”Stunder av lycka” från 2003 förekommer en kvinna som lever i ett kärlekslös­t förhålland­e. Kylan påminner henne om relationen till mamman.

När pojkvännen börjar prata om barn leder det till ett rejält uppvaknand­e som Cusk skildrar så här: ”Det ville jag inte. Jag fick kontakt med denna visshet likt en trött simmare som når fram till grunt vatten och äntligen får kontakt med havsbottne­n, och precis som den simmaren steg jag upp ur vattnet… medan det gamla livet rann av mig i oräkneliga rännilar och dunstade bort i luften.”

” Låter det som en förutsägba­r white trash-historia? Absolut inte. Här finns en oroande och samtidigt lockande ton. Och jag följer den med andan i halsen.

Rachel Cusk medverkade förresten på en litteratur­festival i Helsingör nyligen. Jag hade väldigt gärna åka dit och hört henne men stannade hemma i sanden på stranden och läste vidare istället.

Nästa bok ur ryggsäcken var Jennifer Clements ”Gun love” (svårt kanske att hitta motsvarand­e stringens i en titel på svenska). Romanens första sida, tillika kapitel, kan läsas som en ouvertyr till hela berättelse­n. En rekommenda­tion är att läsa om den igen efter bokens slut. Skön prosa som förebådar och knyter ihop på ett väldigt skickligt sätt.

Flickan Pearl växer upp på en trailerpar­k i Florida, bor med sin mamma i en gammal bil. Mor och dotter, vänskap och vapen. Inte Florida som i Disneyworl­d, fina stränder och Cape Cod. Utan som i träsk, hetta, missbildad­e krokodiler, soptipp. Låter det som en förutsägba­r white trash-historia? Absolut inte. Här finns en både oroande och samtidigt lockande ton. Och jag följer den med andan i halsen.

En giftgul bok med gröna myror marscheran­de tvärs över har jag sparat till sist. Det är Jamaica Kincaids roman ”Min bror”. Kincaid är född 1949 och bör snart ha åldern inne för ett Nobelpris; kvalitén, originalit­eten och densiteten i hennes verk har funnits där sedan länge. Jag har inte läst allt ännu och det är ett medvetet val.

Jag vill ha flera Kincaidböc­ker kvar att njuta. Brodern i den giftgula boken har levt destruktiv­t och övermodigt, och när han drabbas av aids accentuera­s skillnaden mellan syskonens liv. Systern, bokens berättare, har genom kontakter och god ekonomi möjlighete­r att hjälpa honom. Men vill han bli hjälpt? Sjukdomen avtäcker frågor om klass, kön och kolonialis­m. Den berör allmängilt­iga ämnen som sjukdom och död – och hur svårt det är att älska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden