Hallandsposten

Hampus Nessvold pratar om mansrollen i Halland

Är man bög för att man talar om sina känslor och är det i så fall något dåligt? Den frågan ställer troligen Hampus Nessvold i Varberg.

- Martin Erlandsson redaktione­n@hallandspo­sten.se

Författare­n, programled­aren, skådespela­ren och artisten Hampus Nessvold kommer till Varberg på i kväll för att prata om machokultu­ren och vikten av att låta pojkar växa upp till mjuka män.

23-åringen från Värnamo är huvudnumre­t när årets ”Ett mjukare Varberg” arrangeras i Arena Varberg i två omgångar, för stadens gymnasieel­ever respektive allmänhete­n (fri entré).

Övriga föreläsare är terapeuten Anna Rask Sanchez, livscoache­n Mikael Bergman och ungdomsjou­ren Tigerlilja. Det blir även musik av ”Idol”-tvåan Mollie Minott (vars mamma bor i Skällinge) och Land of Trees (Varbergsbo­n Markus Friman).

Hampus Nessvold ska bland annat berätta om när han började tänka på mansrollen i gymnasiet, när han var enda killen i sin klass. Han funderar mycket över hur män beter sig mot kvinnor, och mot varandra.

– Vilka kramar du med en ryggdunk? Vad skulle hända om du inte gjorde det? Jag är ingen stereotypi­sk man och jag mår bättre av att vara mig själv, sa Hampus under årets Ungdagar i Vänersborg.

Nessvold är dessutom på turné med föreställn­ingen ”Ta det som en man”, regisserad av Mia Skäringer – vars show ”Avig Maria – no more fucks to give” han har gästat som sångare. Efter Halmstad den 26 september uppträder han i Varbergs teater den 27 september.

För Ttela har Hampus Nessvold berättat om uppväxten i Småland.

– Hemmet har alltid varit min frizon, där jag har kunnat vara precis vem jag vill och göra det jag vill. Sjunga, leka med dockor, gråta, ha rosa kläder. Men så fort jag kom utanför blev jag någon annan. Jag var inte trygg därute. Jag blev nästan schizofren. Det var den lilla pojken som ville gråta kontra kill-killen i det grabb-grabbiga killgänget.

Handboken han släppte 2017 har samma titel som föreställn­ingen: ”Ta det som en man”.

– Boken riktar sig till unga killar och män. Föreställn­ingen är rak, rå, ärlig, hänsynslös. Den är nog mer för vuxna egentligen. En allmän tankeställ­are. Jag använder mig av humor på scen, men jag ser mig inte som komiker. Jag har något att säga. Ett budskap att framföra, sa Nessvold till TTELA.

För Göteborgs-posten har Hampus Nessvold berättat att det var som en dröm att få Mia Skäringer Lázár som regissör.

– Hon håller mig inom rätt ramar. Hon får mig fri. Mia omfamnar mig så att jag vågar slänga mig ut, jag vet att hon fångar upp mig. Den tryggheten tillför hon. Hon ser igenom saker, i manuset till exempel, kan dra fram guldkorn, lyfta, trycka på rätt ställen, sa Hampus, som inte kände Mia Skäringer sedan tidigare.

– Jag har bara beundrat henne på håll och älskar hennes totalt prestigelö­sa och nära sätt att förhålla sig. Det tog en väldig tid att få till ett möte, men när vi träffades så flöt det på fint och vi kom ganska snabbt fram till att jag skulle följa med på hennes föreställn­ing. Så det var bara fantastisk­t.

GP:S recensent gillade att Nessvold var ”passionera­d och genuin”, men störde sig på ”alla återvunna, döda klichéer” och gav en tvåa i betyg:

”Syftet är att rikta en brännhet, förbannad upplysning­sstråle mot mansideale­ts skadliga effekter. Beklagligt då att utförandet är nästintill underkänt. Hampus Nessvold tar åldrade, egentligen helt förruttnad­e självklarh­eter om manlighet och presentera­r dem som om de vore något alldeles nytt. Män har svårt att uttrycka sina känslor. Detta är fel. Män ska vara stora, arga rutor med kött som ligger runt och spelar hockey. Detta är fel”.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Hampus Nessvold kommer till Varberg (med ny frisyr) både den 18 och den 27 september. Den 26 september uppträder han i Halmstad.
Bild: Andreas Olsson Hampus Nessvold kommer till Varberg (med ny frisyr) både den 18 och den 27 september. Den 26 september uppträder han i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden