Hallandsposten

Timo Räisänen: Jag har redan bränt alla indiebroar

För andra året i rad åker nu Timo Räisänen ut på julturné, och släpper samtidigt en julsingel. GP har talat med den 40-åriga musikern, som gör allt för att bränna bort den gamla indiepojke­n ur kroppen.

-

Timo Räisänen känns ändå som om han skulle kunna tycka ganska illa om julen. Se den som en död, tom ceremoni att värka sig igenom och sedan glömma.

– Känns jag som en människa som inte gillar julen? Timo Räisänen låter förbluffad, nästan ilsk när han får frågan. Han utvecklar:

– Det där är helt fel. Jag har i själva verket alltid gillat julen väldigt mycket. Jag är ganska vanlig i det avseendet, man stör sig på hetsen och stressen, men älskar Kalle Anka.

Främst är det dock inte Kalle Anka som Timo håller nära själ och hjärta, utan julmusik. När jag frågar honom vilken jullåt han tycker minst om kan artisten inte komma på en enda.

Under hela vår konversati­on framstår Räisänen egentligen som om han vill rädda varenda missförstå­dd sång, varenda liten bedrövlig tolkning av ”Stilla natt” från allmänhete­ns oförstånd.

– Jag gillar att försöka hitta själen i, vilken ska vi ta, ”Mössens julafton”. När man först tänker på den låten så är den så horribel att man inte vet vad man ska ta sig till.

Ja, den är ganska dålig.

– Precis, och att försöka hitta kvalitén i sånt som man annars tar för skit – att polera den där, jag vill inte säga bajskorven men du förstår, så att den blir något grymt. Det är nästan lite punkigt alltihop, men det är framför allt roligt och jävligt lustfyllt. Lustfyllt är egentligen ett ord som passar bra in här, säger Timo.

På flera vis tycks också denna julturné, som ska kombineras med en julsingel, handla om att Timo Räisänen vill fortsätta göra våld på bilden av honom som indiemusik­er.

– Jag älskar att göra grejer som

jag inte förväntar av mig själv. Om jag som ung hade vetat att jag skulle göra något som ”Timo sjunger Ted” senare i livet – då vet jag inte vad jag hade tagit mig till. Och den

 ??  ?? Julen står för dörren i Timo Räisänens spelschema. ”Hela det här projektet ska vara så spretigt som möjligt – det är svårt, men det ger mig också en otrolig konstnärli­g frihet”, säger han.
Julen står för dörren i Timo Räisänens spelschema. ”Hela det här projektet ska vara så spretigt som möjligt – det är svårt, men det ger mig också en otrolig konstnärli­g frihet”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden