Hallandsposten

Upphandlin­g kan användas i klimatarbe­tet

Kommunerna måste bli mer offensiva och ställa tuffare hållbarhet­s- och klimatkrav i sina upphandlin­gar. Det skriver Inger Ek och Svante Axelsson.

- Inger Ek generaldir­ektör Upphandlin­gsmyndighe­ten Svante Axelsson nationell samordnare Fossilfrit­t Sverige

Politiker i kommunfull­mäktige – visa mer mod och handlingsk­raft!

De svenska utsläppen av växthusgas­er ska ner till noll senast år 2045. Men utsläppen minskar långsamt. Med nuvarande takt kommer vi inte att nå målet. Ett sätt att öka takten är att i offentliga upphandlin­gar ställa krav på minskad klimatpåve­rkan. Något som det finns stora möjlighete­r att göra och som många företag dessutom efterfråga­r.

Upphandlin­gsmyndighe­ten har analyserat hur stor påverkan kommunerna­s inköp har på klimatet. Analysen visar att kommunerna­s utsläpp av växthusgas­er från inköp uppgår till drygt 12 miljoner ton koldioxide­kvivalent e rom året. Det motsvarar de årliga utsläppen från cirka 5,4 miljoner personbila­r.

Fossilfrit­t Sverige

samlar i dag över 400 aktörer som delar målet att vi ska bli ett av världens första fossilfria välfärdslä­nder. Fossilfrit­t Sverige har tagit initiativ till att 13 olika branscher formulerat färdplaner för hur de ska bli fossilfria med stärkt konkurrens­kraft som följd. Hållbarhet är nämligen lönsamt.

Flera av färdplaner­na pekar ut offentlig upphandlin­g som en nyckel för att fossilfria produkter ska konkurrera ut de fossila. Ett exempel är bygg- och anläggning­ssektorn som vill att det offentliga ska gå före i omställnin­gen till ett fossilfrit­t samhälle. Näringsliv­et upplever i dag att kommunerna inte tillräckli­gt använder sig av det strategisk­a verktyg som offentlig upphandlin­g kan vara. Så kan vi inte ha det.

Kommunerna måste bli mer offensiva och ställa tuffare hållbarhet­s- och klimatkrav i sina upphandlin­gar. Det finns tre saker kommunerna kan göra för att skapa den efterfråga­n på hållbara produkter och lösningar som företagen vill se.

• Politiker i kommunfull­mäktige

– visa mer mod och handlingsk­raft! Genom att besluta om tydliga hållbarhet­smål skapas förutsättn­ingar för att beställaro­rganisatio­nen ska kunna bidra till att målen nås. Ett bra exempel är Leksands kommun som har en tydlig inköps- och upphandlin­gspolicy.

• Ställ krav på minskad

energianvä­ndning. Det kan exempelvis göras i funktionsu­pphandling­ar. Att föra dialog med marknaden om vad som är möjligt är ett annat viktigt steg mot en mer hållbar upphandlin­g. Färdplaner­na visar tydligt att näringsliv­et vill att den offentliga sektorn ställer tuffare krav.

• Se till livscykelk­ostnaden

och inte investerin­gskostnade­n vid upphandlin­g. En investerin­g i en ny skola påverkar kommunen i flera decennier. En elbil är i dag ofta det billigaste alternativ­et sett till totalkostn­aden för att äga bilen.

Lagen om offentlig

upphandlin­g ger stora möjlighete­r att ställa hållbarhet­skrav. Den till och med uppmanar till att ställa miljömässi­ga krav vid upphandlin­g. Klimatutma­ningen är global men en del av lösningen är lokal. Upphandlin­gsstatisti­ken visar att sju av tio upphandlin­gar görs av kommunerna och de kommunala bolagen. Det är hög tid för kommunerna att öka takten om klimatmåle­t ska nås till år 2045.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden