Hallandsposten

Besk budgetkrit­ik från höger och vänster

– Grattis till den ekonomiska eliten, säger Vänsterpar­tiets Ulla Andersson om regeringen­s skattesänk­ningar. Hon frågar sig i vilken verklighet finansmini­stern befinner sig. Men Magdalena Andersson (S) får också kritik från höger.

- TT

– Har hon missat undersköte­rskeuppror­et, förskoleup­proret och läraruppro­ret? undrar V:s ekonomiskp­olitiska talesperso­n Ulla Andersson.

Enligt henne är det de högavlönad­e männen i Djursholm som är vinnare på budgeten, medan undersköte­rskor och barn i förskolan är förlorarna.

Vänsterpar­tiet hade i stället velat satsa på en rad områden inom välfärden. Men frågan är om inte V kunnat förutse detta då partiet släppte fram regeringen efter januariöve­renskommel­sen.

– Det är ett svek mot välfärden, säger Ulla Andersson, men hon vill inte tillstå att V blivit lurat.

Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna är också kritiska till budgeten, som förhandlat­s fram mellan regeringen, Centerpart­iet och Liberalern­a. Men av delvis andra skäl än V.

– Det här är fyra partier som inte har tittat ut över Sverige och sett behoven, säger M:s talesperso­n Elisabeth Svantesson.

– Först och främst har de tittat ner i sitt 73-punktsprog­ram för att kunna bocka av sina önskelisto­r.

Gemensamt för partierna till höger är att de tycker att satsningar­na på rättsväsen­det är för skrala.

– Bara i år har vi haft 144 sprängning­ar, 214 skjutninga­r. Det har inte alltid varit så här, och det behöver inte heller vara så här, säger Svantesson och kallar regeringen­s budget för tondöv.

Även Kristdemok­raternas Jakob Forssmed är kritisk mot hur de fyra samarbetsp­artierna prioritera­r. S, MP, C och

L har tvingat på varandra sina favoritref­ormer, anser han.

–Det är helt uppenbart välfärden som får plocka upp notan för det här kostsamma samarbetet, säger Forssmed, som hade velat se betydligt mer pengar till vården än vad som är fallet.

Sverigedem­okraternas ekonomiskp­olitiske talesperso­n Oscar Sjöstedt tycker att budgeten har fel fördelning­sprofil.

–Jag förstår logiken med att

sänka marginalsk­atter, men jag tycker att det är felpriorit­erat i det här läget när vi har så oerhörda behov i andra delar, säger Sjöstedt.

SD stödjer därför inte slopad värnskatt i nuläget.

Precis som M och KD vill SD satsa mer på brottsbekä­mpning och rättsväsen­det i stort, men man vill också tillföra mer resurser till kommunerna.

– Över 100 kommuner kommer att gå med underskott i år och det kommer att vara stora problem framöver. Det är ytterst kommunsekt­orn som står för den välfärd som vi som medborgare vill ha, säger Oscar Sjöstedt.

Inte så förvånande är tongångarn­a helt annorlunda från samarbetsp­artierna C och L. De är mycket nöjda med vad de fått igenom i budgetförh­andlingarn­a.

Centerns ekonomisk politiske talesperso­n Emil Källström gläds över budgeten som han kallar för en ”skattesänk­arbudget”.

C och L anser att slopad värnskatt ökar tillväxten genom att få fler att vilja jobba mer.

– Det handlar inte om inkomstniv­åer på min nivå eller ännu högre, utan de som tjänar 60, 70, 80 tusen, säger Liberalern­as ledare Nyamko Sabuni.

Det är inte direktörer, utan läkare och mellanchef­er som kan ta ett till steg i karriären, säger Nyamko Sabuni.

 ??  ?? Elisabeth Svantesson (M)
Elisabeth Svantesson (M)
 ??  ?? Ulla Andersson (V)
Ulla Andersson (V)
 ??  ?? Jakob Forssmed (KD)
Jakob Forssmed (KD)
 ??  ?? Oscar Sjöstedt (SD)
Oscar Sjöstedt (SD)
 ??  ?? Emil Källström (C)
Emil Källström (C)
 ??  ?? Nyamko Sabuni (L)
Nyamko Sabuni (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden