Hallandsposten

Ex-hbk:aren har bytt MLS mot bottenstri­d

Efter 1,5 år i MLS och möten med storstjärn­or som Zlatan Ibrahimovi­c och Wayne Rooney är Johan Blomberg tillbaka i Allsvenska­n. I höst ska ex-hbk:aren och tvåbarnspa­ppan försöka rädda föreningen han varit med om att skicka ut två gånger – Gif Sundsvall –

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Sport: Johan Blomberg mötte storstjärn­or som Zlatan Ibrahimovi­c och Wayne Rooney i amerikansk­a MLS. Nu är mittfältar­en en av flera ex-hbk:are som gör upp i den allsvenska bottenstri­den.

Med sju omgångar kvar ser den allsvenska bottenstri­den ut att bli en ren uppgörelse mellan flera ex-hbk:are. Johan Blomberg i jumbon Gif Sundsvall och Adnan Kojic och Anel Rashkaj i AFC Eskilstuna jagar just nu Marcus Mathisens och Tibor Jozas Falkenberg på kvalplats och precis över kvalstreck­et finns Fredrik Liverstams och Andreas Landgrens Helsingbor­g.

– Det är fortfarand­e jämnt därnere och vi ska möta AFC, Helsingbor­g, Sirius och Kalmar också så det finns matcher som kommer bli extremt viktiga. Det är matcher där vi måste ta poäng och vinna och det tror jag att vi har en bra chans att göra, säger Johan Blomberg.

Den i dag 32-årige mittfältar­en var en nyckelspel­are under tre år i det HBK som tog sig tillbaka till Allsvenska­n 2012 via kval och höll sig kvar i högsta serien via kval året därpå. Båda gångerna efter segrar mot just – Gif Sundsvall.

Och nu ska du rädda kvar dem i stället?

– Haha, precis. Förhoppnin­gsvis kan vi göra samma sak som med Halmstad fast med Sundsvall. Det är det vi siktar på.

Blomberg lånades i somras in från Mls-klubben Colorado Rapids, som han skrev på för efter tre säsonger i AIK.

Den första tiden i Sundsvall blev dock speciell. Redan efter två veckor fick tränaren Joel Cedergren sparken och ersattes av Tony Gustavsson.

Hur är det annars att vara tillbaka i Sverige?

– Det är skönt. Det var bra i USA på många sätt, ett äventyr, men det är alltid skönt att vara hemma. Man känner sig hemma med Allsvenska­n, hur allt funkar, säger Johan Blomberg.

Sedan han lämnade HBK efter säsongen 2014 har mycket hänt, även på det privata planet.

I dag är Johan tvåbarnspa­ppa till

” Jag lyckades sno till mig Zlatans tröja efter matchen. Det var en bonus.

en son som fyller 2 år på söndag och en dotter som är 3,5 år.

– Ja, det är ett annat liv nu, det är fullt upp hela tiden så det är kul, skrattar Johan.

Hela familjen var med under de 1,5 åren i Denver, Colorado där familjen bodde i ett hus drygt tio minuter utanför stan.

– Det var ett jättefint område där vi trivdes hur bra som helst. Denver

har en jättefin stadkärna och Colorado har jättemycke­t berg och natur så vi åkte på många utflykter med familjen. Utanför fotbollen var det hur bra som helst. Jag tror det är svårt att hitta många bättre ställen att bo på i USA.

Sportsligt började det också bra. – Första året var jättebra. Jag spelade alla matcher förutom när jag var skadad och gjorde väldigt bra ifrån mig även om det gick lite tungt för laget. Sista säsongen värvade vi in enormt många spelare, jag fick sämre med speltid och därför var jag tvungen att hitta något nytt.

Johan Blomberg är imponerad av ligan som fått alltmer medialt utrymme i Sverige också.

– Den har vuxit mycket och de har enorma ekonomiska resurser så de plockar in bra spelare och de flesta lagen har två–tre spelare som är riktigt bra. Det är väldigt hög nivå på ligan.

I Colorado var det största namnet den amerikansk­e landslagsm­ålvakten Tim Howard. Ligans stora affischnam­n är dock svensk: Zlatan Ibrahimovi­c.

Johan Blomberg mötte Zlatan och LA Galaxy två gånger med Colorado.

– Det var en jäkligt rolig upplevelse. Det är en spelare som man har följt sedan man var liten. Jag lyckades sno till mig hans tröja efter matchen också så det var en bonus, säger Blomberg.

– Man har mött många bra spelare som Rooney, Schweinste­iger och Carlos Vela. Det är roliga minnen.

Bytte du till dig deras tröjor också?

– Nej, jag frågade bara efter Zlatans faktiskt. Det var den enda jag var intressera­d av på riktigt.

Gav tiden i MLS dig chansen att lägga undan lite pengar också för framtiden?

– Jag har alltid varit ganska bra på att lägga undan lite, men visst, man tjänade bättre i USA än man gör i Sverige så lite blev det absolut.

Trots att han trivdes väldigt bra i Colorado räknar inte Johan Blomberg med att återvända när kontraktet går ut i vinter efter lånet i Sundsvall.

– Det ska nog mycket till, men i övrigt håller vi alla dörrar öppna. Vi får se vad det blir.

 ??  ??
 ??  ?? Johan Blomberg är en av flera ex-hbk:are i den allsvenska bottenstri­den i höst. Han kommer närmast från amerikansk­a MLS där han bland annat har mött stjärnor som Bastian Schweinste­iger, Wayne Rooney och Zlatan Ibrahimovi­c. Bilden är ett montage.
Johan Blomberg är en av flera ex-hbk:are i den allsvenska bottenstri­den i höst. Han kommer närmast från amerikansk­a MLS där han bland annat har mött stjärnor som Bastian Schweinste­iger, Wayne Rooney och Zlatan Ibrahimovi­c. Bilden är ett montage.
 ?? Bild: Kenta Jönsson/bildbyrån, Geoff Burke/usa Today Sports, Kelvin KUO/USA Today Sports ??
Bild: Kenta Jönsson/bildbyrån, Geoff Burke/usa Today Sports, Kelvin KUO/USA Today Sports
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden