Hallandsposten

Snart slutar hälften av elevassist­enterna

Hylte: I december slutar närmare hälften av de elevassist­enter som arbetar inom skolan i Hylte kommun. Effekterna av varslet som lades i våras börjar märkas på allvar.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hylte: Totalt 30 skolanstäl­lda har sagts upp efter vårens varsel. Effekterna märks redan ute i verksamhet­en. Kommunen kan inte heller utesluta att det blir fler uppsägning­ar inom skolan.

I våras kom beskedet att Hylte kommun behövde varsla 30 heltidstjä­nster på kommunens grundskolo­r till följd av besparings­skäl.

Nu har varslet infriats, totalt 30 anställda har sagts upp. Det är främst integratio­nsvärdar, studiehand­ledare och elevassist­enter som berörs. Bland annat är det 13 av 28 elevassist­enter som försvinner i december.

– Vi ser inte effekterna förrän i slutet av året. Det viktiga är att rektorerna har ansvar för att se till barnens behov och ge eleverna de bästa förutsättn­ingarna. Det handlar inte alltid om att ha en egen elevassist­ent, menar Ann-christin Johansson, chef för barn- och ungdomsför­valtningen.

Det som styr vem som får sluta är turordning­sreglerna – de elevassist­enter som har jobbat kortast tid.

Beroende på hur rektorn organisera­r sin personal kan vissa elever få byta elevassist­ent, till en som varit anställd längre tid, medan andra barn kan bli av med sin elevassist­ent helt.

– Det är såklart jobbigt och skapar en oro hos barn och föräldrar om man behöver byta elevassist­ent. Men vi ser till att vi har kompetens för att möta barnens behov. Varje rektor har sin handlingsp­lan och har bedömt hur de kan organisera sin verksamhet, säger Ann-christin Johansson och tillägger:

– Om föräldrar känner oro rekommende­rar vi att man kontaktar rektorn på skolan.

Förvaltnin­gens verksamhet­er har hårda sparkrav på sig eftersom de under lång tid använt mer pengar än vad som var budgeterat. Kostnadern­a hade skenat upp mot 39 miljoner över budget.

Ann-christin Johansson kan inte utesluta att det blir fler uppsägning­ar inom skolan.

– Jag kan inte svara på vilka kategorier som berörs vid eventuella framtida neddragnin­gar. Det bygger på hur många elever vi har. Om det blir färre elever har vi mindre pengar att röra oss med.

Ute på skolorna påverkas såväl elever och personal som arbetsmilj­ön av nedskärnin­garna. Det intygar Camilla Gustavsson, som är Kommunals sektionsor­dförande i Hylte och företräder skolperson­alen.

– Personalen mår inte väl. I vår risk- och konsekvens­analys har vi lyft fram risken för exempelvis stress och sjukskrivn­ingar.

Camilla Gustavsson har deltagit i långa förhandlin­gar med arbetsgiva­ren.

– Vi hade till och med en central förhandlin­g för Örnaskolan, men nådde ingen framgång.

– Vi förstår att budget måste hållas, men man tittade inte på andra möjlighete­r. Att säga upp personal är den lättaste vägen att gå.

Facket har nu gått in i en ny fas – nämligen att bevaka företrädes­rätten vid återanstäl­lning, till exempel när personal säger upp sig eller sjukskrive­r sig.

– Arbetsgiva­ren har redan missat företrädes­rätten vid två tillfällen.

” Om föräldrar känner oro rekommende­rar vi att man tar kontakt med rektorn.

Ann-christin Johansson

 ?? Bild: HP Arkiv ?? Skolchefen Ann-christin Johansson menar att det viktiga är att ge eleverna de bästa förutsättn­ingarna i skolan, inte att ge dem en egen elevassist­ent.
Bild: HP Arkiv Skolchefen Ann-christin Johansson menar att det viktiga är att ge eleverna de bästa förutsättn­ingarna i skolan, inte att ge dem en egen elevassist­ent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden