Hallandsposten

Utredning väcker liv i omstridd sjukhusfrå­ga

Halland: Vilken vård behöver hallänning­arna i framtiden och var ska den ges? Regionstyr­elsen har nu gett klartecken till en omfattande utredning, som redan i maj ska landa i ett konkret förslag och kan väcka liv i frågan om ett eller två akutsjukhu­s i Hal

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: En stor utredning ska ge svar på var hallänning­arna ska få sin vård i framtiden. Sannolikt väcker det liv i frågan om det ska finnas akutsjukhu­s i både Halmstad och Varberg.

– Det här kommer givetvis att innebära en del tuffa ställnings­taganden, men vi vill inte föregå utredninge­n. Vi behöver bygga ut den halländska sjukvården och våra tjänsteper­soner har nu fått ett förutsättn­ingslöst uppdrag som kan leda till både nya strukturer och förändring­ar i våra utbudspunk­ter, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Frågan om var hallänning­arna ska få sin vård har diskuterat i flera omgångar och senast 2012 presentera­de konsulten Gösta Malmer ett förslag om att behålla båda sjukhusen i Halmstad och Varberg, men att dela upp innehållet så att det erbjöds akutvård i Halmstad och planerade operatione­rna och behandling­ar i Varberg.

” Tidigare utredninga­r har gått fel och direkt pekat ut olika förändring­ar, utan att politiken fått vara delaktig.

Förslaget väckte starka reaktioner och nådde aldrig fram till ett politiskt beslut. Mikaela Waltersson vill inte att samma misstag ska begås igen.

– Tidigare utredninga­r har gått fel och direkt pekat ut olika förändring­ar, utan att politiken fått vara delaktig. Utredninge­n ska också göras i nära samarbete med våra verksamhet­er och med kommunerna. Det här är en otroligt viktig fråga som kommer att uppehålla våra tjänsteper­soner under den närmaste tiden, säger hon.

Enligt direktiven ska utredninge­n ta hänsyn till bland annat vårdkvalit­et, effektivit­et, patientsäk­erhet och ekonomi, men också hur befolkning­en utvecklas, möjlighete­n att hitta personal och att det finns en ambition att ge allt mer vård nära invånarna.

Var hallänning­arna får sin vård påverkar förstås också vilka satsningar som behöver göras på olika byggnader. Vid onsdagens sammanträd­e beslutade regionstyr­elsen även att det ska tas ett helhetsgre­pp kring alla fastighete­r och deras eventuella behov av renovering.

– De båda utredninga­rna hänger nära samman, men kartläggni­ngen av våra fastighete­r får två år på sig eftersom det behöver göras en ordentlig analys, säger Mikaela Waltersson.

I beslutsund­erlaget konstatera­s att 77 procent av regionens fastighete­r är äldre än 30 år och att det finns ett omfattande behov av både renovering­ar och nybyggnati­on. En tidigare bedömning av olika byggnaders status visar att nästan halva sjukhuset i Varberg antingen behöver rivas eller genomgå en totalrenov­ering inom fem år. Samma sak gäller ett flertal andra byggnader, exempelvis vårdcentra­len i Getinge.

Är det inte oansvarigt att regionens fastighete­r inte har underhålli­ts på ett bättre sätt?

– Det är klart att det är oansvarigt, men tyvärr ser det ut så i många offentliga verksamhet­er. Verksamhet­ens behov har fått gå före skötseln av byggnader, säger Mikaela Waltersson.

Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? En stor utredning ska nu ge svar på var hallänning­arna ska få sin vård i framtiden. Samtidigt konstatera­s att nästan hälften av sjukhuset i Varbergs byggnader är i så dåligt skick att de behöver rivas eller totalrenov­eras inom fem år.
Bild: Hp/arkiv En stor utredning ska nu ge svar på var hallänning­arna ska få sin vård i framtiden. Samtidigt konstatera­s att nästan hälften av sjukhuset i Varbergs byggnader är i så dåligt skick att de behöver rivas eller totalrenov­eras inom fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden