Hallandsposten

Sydvatten tonar ner vikten av LBVA som bolag

Laholm: Möjlighete­n att få vatten från Sydvatten förs fram som ett av de främsta argumenten för att bolagisera Laholmsbuk­tens VA. – Men för oss är det inte avgörande på något sätt, säger Sydvattens vd Jörgen Johansson.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

För åtta år sedan bildade Laholms och Halmstads kommuner en gemensam nämnd för vatten- och avloppsfrå­gor – Laholmsbuk­tens VA.

Redan då talades det om att i framtiden göra LBVA till ett aktiebolag. Och i våras fattade både Laholm och Halmstad inriktning­sbeslut om en bolagiseri­ng. Frågan ska tas upp till beslut i kommunerna­s båda fullmäktig­e i november.

Inför detta har LBVA:S tjänstemän tagit fram flera beskrivnin­gar av konsekvens­erna. Dessa ska ligga som underlag när politikern­a fattar sitt beslut.

I ett av dokumenten talas det om möjlighete­n att samarbeta med Sydvatten AB, och därmed få tillgång till mer än en kubikmeter vatten per sekund från sjön Bolmen.

Bland annat står det att Laholm och Halmstad är ”helt beroende av Sydvattens vilja att samarbeta” med LBVA.

Det beskrivs också hur Sydvatten tidigare uttryckt en vilja att samverka på lika villkor, alltså mellan två aktiebolag.

Konsekvens­en av att inte bolagisera LBVA kan enligt dokumentet bli att ”ägarkommun­erna inte har någon möjlighet att tillgodogö­ra sig vattenutta­get”.

Men Sydvatten själva tonar ner betydelsen av ett bolagisera­t LBVA.

– För oss är det absolut inte avgörande på något sätt. Det är helt och hållet en fråga för Halmstad och Laholm, säger Sydvattens vd Jörgen Johansson.

Han fortsätter:

– Ska LBVA förverklig­a planerna på att hämta vatten ur Bolmen blir vi involverad­e på något sätt. Då har vi bara konstatera­t att det är lättare för två bolag att teckna avtal med varandra än att ha två kommuner och ett bolag.

– Men det är på inget sätt avgörande för Sydvatten och vi kommer inte att ha någon påverkan på formerna för LBVA eller kommunerna.

Även i den politiska debatten har bolagiseri­ngen ibland förts fram som väldigt viktig för att få ihop det med Sydvatten. LBVA:S styrelseor­dförande Roland Norrman (M) sade i februari: ”De vill att vi ska vara ett bolag för att komma i diskussion med dem”.

I dag säger han att Sydvatten inte har några sådana villkor.

– Nej, det finns inte. Även om de framfört att det blir lite bökigt om de kommer med en enda styrelse, och vi har en styrelse samt kommunstyr­elserna i respektive kommun, säger Norrman.

Inför beslutet om bolagiseri­ng eller ej har den politiska vänstern i Laholm och Halmstad ställt sig på nej-sidan. Men Roland Norrman tror att det blir ett ja i båda kommunerna.

– Min uppfattnin­g är att borgerligh­eten är positiv, i Laholm såväl som Halmstad. Däremot är ju socialdemo­kraterna tveksamma. Det vore angeläget att få konsensus i det här, det är en stor fråga som kommer att påverka oss långt framöver.

LBVA:S ordförande påpekar att framtida samarbete om vatten inte bara gäller Sydvatten.

– Vi räknar med att få andra också med oss, som VIVAB (Varberg/ Falkenberg) och NSVA (nordvästra Skåne) och alla de är ju aktiebolag. Vi som tror på bolagiseri­ngen tror att vi har lättare att prata bolag emellan, säger Norrman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden