Hallandsposten

It-forensiker tar plats när polisen ska förstärka

Halmstad: Nyss fick de en egen chef och nu också nya lokaler. I takt med att it-forensiken blir allt mer viktig i polisens utredninga­r förstärks organisati­onen som ska hitta det som de kriminella håller hemligt.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Innan telefonern­a blev smarta hittade polisen i bästa fall en koppling mellan olika kriminella i deras mobiltelef­oner. Kanske också positioner­ing som var till skurkens nackdel.

Numera hittar utredarna allt, från knarkhandl­arens kontaktnät till pedofilens hela bildarkiv. Om rätt person får tag i telefonen kan innehållet avslöja det mesta som behövs för att sätta den misstänkte bakom lås och bom.

I det här fallet är rätt person polisens it-forensiker. Deras roll blir viktigare och viktigare för varje dag som går. Ett exempel på den utveckling­en är när polisen i region Väst nyligen beslutade sig för att förstärka de mest utsatta brottsoffr­ens situation ingick det att anställa fler it-forensiker.

– Historiskt sett har vi haft otroligt långa handläggni­ngstider när polisen skickat material för analys på NFC, Nationellt forensiskt centrum. Vi har inte varit tillräckli­gt många för att möta utrednings­behovet. Sedan mobilerna som används som datorer kom in i vår värld finns det så mycket värdefull informatio­n i dem. Tanken är att vi ska kunna bistå all utrednings­verksamhet med informatio­n, säger Birgitta Dellenhed, som är sektionsch­ef för regionalt it-brottscent­rum Väst.

Sektionen omfattar omkring 75 personer fördelade på fem arbetsplat­ser i regionen. En av dem är placerad i Halmstad, där arbetar ett tiotal personer och sedan 1 september är Anneli Lorentsson Carlviken gruppchef.

Polisens utökning med såväl poliser som civil personal ska leda till att man 2024 är 10 000 fler anställda. Omkring 1000 personer har redan fått jobb.

– För vår del är det förmånligt att vi har så många lärosäten som matchar våra behov inom regionen. I Halmstad finns till exempel utbildning­en It-forensik och informatio­nssäkerhet. Vår region har inga större problem med att rekrytera, men jag vet att det är svårare i övriga Sverige, fortsätter Birgitta Dellenhed.

Den tekniska bevisninge­n blir allt mer avgörande i domstolarn­a. I Halmstad arbetar sedan flera år tillbaka Jonas Johansson och Fredrik Danielsson med att bland annat få fram informatio­n som gäller narkotikab­rott och sexualbrot­t. Exakt hur de går till väga vill de inte berätta om öppet. Men de gör ingen hemlighet av att deras metoder innebär till och med att sådant som de misstänkta tror är dolt eller raderat ändå kan plockas fram.

” Sedan mobilerna som används som datorer kom in i vår värld finns det så mycket värdefull informatio­n i dem.

Birgitta Dellenhed, sektionsch­ef för regionalt it-brottscent­rum Väst

– Vi arbetar mest med att få fram informatio­n ur handburna enheter. Det har blivit en övergång från datorer till mobiltelef­oner. Vårt arbete går bland annat ut på att plocka fram sms, samtalstra­fik, chatt- och surfhistor­ik och att hitta spår av

det vi letar efter, beskriver Jonas Johansson.

Hans uppfattnin­g är att oavsett om man vill det eller inte, så lämnar de misstänkta spår efter sig.

– Eftersom man har så många aktivitete­r i sin telefon lämnar man spår.

De jobbar med i stort sett hela spektrat av ärenden, med undantag för ekonomisk brottsligh­et.

– Inget är hugget i sten, ibland lyckas vi, ibland inte. Det finns så många olika enheter och olika operativsy­stem. Titt som tätt dyker det också upp så kallade ”Burner-phones”, telefoner för några hundra kronor som är svåra att knyta till personer. De har inga chattprogr­am, ingen surfhistor­ik, det är bara sms och samtal.

Forensiker­na går inte så långt som att säga att dagens mobiler är guldgruvor, men det är inte långt borta:

– De innehåller betydligt mer nu än för exempelvis fem år sedan. Lagringsut­rymmena blir allt större och man använder telefonern­a till allting nu. Vi har haft ärenden där vi ställt oss frågan om man kunnat titta på alla bilder som fanns tillgängli­ga, men en del personer är som hamstrar. Det har varit så mycket bilder och film att det nästan är ett heltidsjob­b bara att titta på varje bild och film en gång, förklarar Fredrik Davidsson.

Numera behöver utredare och forensiker inte titta på alla bilder, databaser registrera­r alla bilder som förekommit i utredninga­r och tar med hjälp av algoritmer fram den informatio­n som behövs för bedömninge­n.

Samtidigt som teknikutve­cklingen öppnar för nya möjlighete­r för polisen framhåller Birgitta Dellenhed att det är viktigt att inte enbart stirra sig blind på tekniken.

– Det gäller att hitta rätt saker, vi arbetar för att ta fram adekvat informatio­n och den tekniska bevisninge­n är ett komplement till övrig bevisning i en förundersö­kning. Därför är det så spännande med mixen av poliser och andra yrkeskateg­orier. Det är alltid berikande med olika kompetense­r. Det är ett teamarbete som ger bra resultat, beskriver hon.

 ??  ??
 ??  ?? Gruppchefe­n Anneli Lorentsson Carrlviken och it-forensiker­na Fredrik Danielsson och Jonas Johansson får både nya arbetskamr­ater och nya lokaler när polisen satsar på att stärka de kriminalte­kniska undersökni­ngarna i region Väst.
Gruppchefe­n Anneli Lorentsson Carrlviken och it-forensiker­na Fredrik Danielsson och Jonas Johansson får både nya arbetskamr­ater och nya lokaler när polisen satsar på att stärka de kriminalte­kniska undersökni­ngarna i region Väst.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden