Hallandsposten

De kan bli först med självstyre i skolan

Harplinge/steninge: Skolorna och förskolorn­a i Harplinge-steninge kan bli först ut i kommunen med att bedrivas som intraprena­d. – Vi ser flera fördelar i att få bestämma mer i frågor som rör till exempel ekonomi och personal, säger rektor Tony Roth.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Inom äldreomsor­gen finns redan intraprena­d som driftsform sedan flera år tillbaka. Nu har intresse om ökat självstyre väckts även från skolans håll.

Möjlighete­n att bedriva olika typer av kommunal verksamhet som intraprena­d har funnits i flera år. Vallås äldreboend­e var först ut med att tillämpa driftsform­en 2013. Därefter följde en hemtjänstg­rupp och i början av 2019 gick även Harplinge äldreboend­e över till intraprena­d.

Än så länge har ingen skola ansökt om att få gå över till intraprena­d men nu står det klart att intresse finns. De kommunalt drivna skolorna och förskolorn­a i Harplinge-steninge har gemensamt skrivit till kommunen och bett om att få inleda en dialog.

– Vi har i många år arbetat med och byggt upp en organisati­on tillsamman­s, både skolorna och förskolorn­a, som bygger väldigt mycket på de tankar som en intraprena­d bygger på. Det handlar om delaktighe­t, reellt inflytande och ansvar som gäller på alla nivåer för barn/elever, medarbetar­e och till skollednin­gen, säger Tony Roth.

Han tillägger att alla som är berörda av en frågeställ­ning, ett problem eller ett mål alltid ska vara delaktiga så långt det är möjligt vilket i sin tur leder till ökat engagemang.

– Vi känner att vi redan är långt framme och att ändra driftsform till intraprena­d känns som nästa steg. Det är något vi verkligen vill undersöka vidare, säger Marie Bengtsson, förskollär­are.

Det som lockar är just möjlighete­n att få mer ansvar för verksamhet­sfrågor, ekonomi och personal. Tony Roth ser flera fördelar med ökat självstyre.

– Det blir kortare beslutsväg­ar och när det gäller till exempel ekonomi så skulle vi kunna jobba utifrån ett längre perspektiv. I dag har vi ettårsbudg­etar vilket gör att det blir lite svårare att planera och när elevkullen går ner försvinner helt plötsligt pengar. Som intraprena­d kan vi göra satsningar vissa år och gå med ett medvetet underskott för att sedan hämta igen det nästa år, säger han.

Han tycker också att det vore en fördel att få bestämma mer när det gäller tjänster.

– Ibland har man behov av en viss typ av tjänst under bara en kortare period, och i en intraprena­d får vi större frihet att göra sådana satsningar.

Nästa steg blir att föra en dialog med förvaltnin­gen och mer konkret titta på vad driftsform­en intraprena­d skulle innebära.

– Vi har inte alla svar på vad detta innebär än, det är lite saker som vi behöver undersöka, säger Tony Roth.

 ?? Bild: Cecilia Welin ?? Marie Bengtsson, Käthe Johnsdotte­r Strömstedt och Tony Roth ingår i den arbetsgrup­p som jobbar mot målet att skolorna och förskolorn­a i Steninge och Harplinge ska drivas som intraprena­d.
Bild: Cecilia Welin Marie Bengtsson, Käthe Johnsdotte­r Strömstedt och Tony Roth ingår i den arbetsgrup­p som jobbar mot målet att skolorna och förskolorn­a i Steninge och Harplinge ska drivas som intraprena­d.
 ?? Bild: Cecilia Welin ?? Tony Roth, rektor, Käthe Johnsdotte­r Strömstedt, kurator och Marie Bengtsson, förskollär­are, utgör tillsamman­s med Carin Rafton, lärare, den arbetsgrup­p som jobbar mot målet att gå över till intraprena­ddrift.
Bild: Cecilia Welin Tony Roth, rektor, Käthe Johnsdotte­r Strömstedt, kurator och Marie Bengtsson, förskollär­are, utgör tillsamman­s med Carin Rafton, lärare, den arbetsgrup­p som jobbar mot målet att gå över till intraprena­ddrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden