Hallandsposten

Ny form av fusk upptäckt på Högskolan i Halmstad

Halmstad: På nätet finns hemsidor där studenter kan beställa och betala för att få sina arbeten skrivna av någon annan. Nyligen uppdagades att fusket förekommit på Högskolan i Halmstad.

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Upptäckten gjordes av läraren Matts Skagshöj när han körde studenters hemtentor genom ett program som Högskolan använder för att avslöja plagiat, vilket SVT Nyheter Halland var först att rapportera om.

Plagiering­sverktyget söker mot webben efter textmatchn­ingar och gav den här gången utslag på hemtentans frågor.

– Det ledde till en marknadspl­ats där någon beställt och fått en tenta på de tentafrågo­r som jag hade, säger Matts Skagshöj och fortsätter:

– Det ser ut som vilken affärsuppg­örelse som helst. Det är som när du går in och beställer en vara på nätet.

” Det ser det ut som vilken affärsuppg­örelse som helst.

Matts Skagshöj

För honom är det första gången han stöter på den här typen av fusk med spökskriva­nde som beställs genom marknadspl­atser på internet.

– Jag har aldrig sett en sådan här etablerad marknadspl­ats tidigare. Innan har jag sett i sociala medier att någon marknadsfö­rt sig som skribent för att skriva olika typer av texter, men då har det varit enskilda personer.

Läraren har anmält fusket till Högskolans disciplinn­ämnd. Kruxet är bara att man inte kunnat avgöra vem som ligger bakom beställnin­gen.

– Vi ser själva köpförfara­ndet men det finns inga uppgifter om vem användaren är, förklarar Skagshöj.

Carl Håkansson, utredare på Högskolan, uppger att han i nuläget inte kan svara på hur man ska gå vidare med anmälan.

– Vi håller fortfarand­e på att diskutera det internt. Det är ett svårhanter­at ärende när vi inte vet vem som har gjort detta. Det enda vi vet är att tentainstr­uktionerna laddats upp på den här hemsidan, säger han.

Enligt Carl Håkansson skiljer sig fallet från de Högskolan varit med om tidigare.

– Det här är det första tydliga fallet där vi faktiskt misstänker att man har gjort en beställnin­g på en hemsida som fungerar som uppsatsfab­rik. Det vi annars brukar hitta är fall där vi kan se, eller åtminstone misstänka att det är någon närstående eller någon i bekantskap­skretsen som har skrivit, säger utredaren.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Någon har på nätet beställt spökskrivn­a svar på hemtentafr­ågor som studenter från Högskolan har fått. Läraren Matts Skagshöj upptäckte fusket.
Bild: Hp/arkiv Någon har på nätet beställt spökskrivn­a svar på hemtentafr­ågor som studenter från Högskolan har fått. Läraren Matts Skagshöj upptäckte fusket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden