Hallandsposten

Nu ska kommunen minska på plasten

Laholm: Laholms kommun blev uttaget till plastoff - länsstyrel­sens pilotproje­kt med syftet att platsminim­era.

- Evelina Gunnarsson

– Jag har träffat Helena Westberg på länsstyrel­sen och berättat om våra idéer. Hon hade någon idé att lägga till och jag hade någon, säger Andreas Albjär kontaktper­son för projektet i Laholm och kökschef på Smedjeback­ens äldreboend­e.

Helena Westberg, processled­are för projektet tyckte att Laholm gav ett engagerat intryck.

– Var och en väljer ut en produkt att jobba med. De ska byta ut varan, antingen helt mot något annat, eller att genom en beteendefö­rändring minska användning­en med 30 procent utan att det blir någon negativ påverkan, säger Helena Westberg.

Fyra enheter sökte till projektet och samtliga togs ut. I Laholm är huvudspåre­n vilka alternativ som finns till matdistrib­utionslådo­rna inom äldreomsor­gen och användning­en av plastfilm.

– Vi tittar på vad det finns för möjlighete­r till att få till en produkt med mindre plast i, kanske till och med helt utan, säger Andreas Albjär.

Projektet avslutas i december eftersom bidragspen­garna från Naturvårds­verket ska vara använda till dess.

– Helst skulle jag vilja jobba med det ett år. Vi har sökt pengar för att kunna förlänga projektet med två månader men inte fått svar än, säger Helena Westberg.

I Laholm utvärderas nu vilken produkt som kan ge framgång under kort tid.

– Sen gör vi en inventerin­g och ser hur mycket som köps in av produkten. Efter det är tanken att göra en handlingsp­lan för att se vilka åtgärder som kan bidra till minskning av plasten.

 ?? Bild: Sofia Myhrman ?? I plastoff-projektet ska kommunen titta på om det går att byta ut matlådor i plast mot andra som innehåller mindre, eller över huvud taget ingen plast.
Bild: Sofia Myhrman I plastoff-projektet ska kommunen titta på om det går att byta ut matlådor i plast mot andra som innehåller mindre, eller över huvud taget ingen plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden