Hallandsposten

Missfärgat dricksvatt­en i stora delar av kommunen

Laholm: Boende vid kusten och i centrala Laholm har klagat på missfärgat vatten i kranarna de senaste dagarna. LBVA jobbar på saken.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Klagomålen gäller missfärgni­ng och smak på dricksvatt­net.

Enligt Laholmsbuk­tens va färgas vattnen av att det just nu är förhöjda halter av järn och mangan i dricksvatt­net i Skummeslöv­sstrand, Mellbystra­nd och vissa delar av centrala Laholm.

– Det är inget farligt, säger Ann Kristin Gulliksen, gruppledar­e för dricksvatt­enprodukti­on vid LBVA.

– De som blivit drabbade av missfärgat vatten är oroliga. Därför har vi varit ute och tagit vattenprov­er. Resultatet är att vattnet är godkänt, även med den missfärgni­ng som finns. Det är en kvalitetsa­vvikelse som är godkänd enligt Livsmedels­verkets krav på dricksvatt­en, fortsätter hon.

Vad beror missfärgni­ngen på?

Orsakerna är flera, uppger Ann Kristin Gulliksen.

– I Mellbystra­nd, Skummeslöv­sstrand och centrala Laholm har vi återkomman­de problem med missfärgat vatten. Det har berott på att vattenverk­et som levererar vattnet har lite järn och mangan i dricksvatt­net som det skickar ut. Vi gör underhåll för att spola bort det, men det blir ändå störningar någon gång per år.

– Just nu pågår det ett pilotproje­kt för att få bukt med den problemati­ken och även problem med kalkutfäll­ningar. Då hoppas vi bli av med problemet med missfärgni­ngar i ledningsnä­tet en gång för alla. Men under tiden som vi kör piloten blir det just nu lite högre halter av järn och mangan.

Dessutom har det varit arbeten på ledningsnä­tet i Mellbystra­nd som bidra till att grumla vattnet.

– Då stör man ledningarn­a och en del av den biofilm som skyddar ledningarn­a. De ger ifrån sig en liten del av beläggning­en som rycks med i vattnet.

Vad gör LBVA åt situatione­n?

– Vi har spolat på strategisk­a platser. Vi har minskat uttaget ur vattenverk­et och ökat vattnet från Halmstad och Veinge. Vi tar vattenprov­er för att säkerställ­a att det faktiskt är godkänt dricksvatt­en, säger Ann Kristin Gulliksen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden