Hallandsposten

De kartlägger gång- och cykelstråk på två hjul

Knäred/veinge: Trafikplan­erare gav sig ut på cykel för att kartlägga gång- och cykelstråk i Knäred och Veinge. Det är en del i arbetet med att utveckla orterna.

- Evelina Gunnarsson

En analys av gång- och cykelnätet ska göras och cykelturen är en del i arbetet. Linda Svederberg, planerings­chef i Laholms kommun, menar att kommunen behöver få en övergripan­de bild av situatione­n. Första steget är att ta fram de brister som finns i gång- och cykelnätet kopplat till stationern­a.

– Vi ska titta på hur man rör sig i dag och kanske skulle vilja röra sig i framtiden när vi får järnvägsst­ationerna på plats i Knäred och Veinge, säger Linda Svederberg.

– Vilka är det huvudsakli­ga målpunkter­na och vilka blir de viktigaste stråken? Finns det riskfyllda punkter, sträckor eller platser? Och finns det bättre sträckor som vi ska försöka styra till, fortsätter hon.

Inför besöket hade Kristoffer Persson och David Lindvert från företaget Ramboll inventerat via kartor. Väl på plats blev höjdskilln­aderna och kuperingen mest förvånande. Men det finns också utmaningar på respektive ort.

– I Knäred är det Lagan, där är det styrt till en passage i tätorten i dag och frågan är om den är tillräckli­g i framtiden. På samma sätt är det järnvägen i Veinge som är en barriär, säger Kristoffer Persson. Att ge sig ut på cykel, är det en metod ni brukar använda?

– När vi gör cykelproje­kt brukar vi använda oss av cykel. Det är det överlägset bästa sättet att se hur man upplever det som cyklist, säger Kristoffer Persson, trafikplan­erare på Ramboll.

Ett förberedan­de avtal finns och arbetet med finansieri­ngsförslag pågår.

– Parallellt jobbar vi med den här typen av förberedan­de åtgärder. Det har politiken redan förberett för genom att sätta av pengar i en investerin­gsbudget.

Sammanstäl­lningen ska vara klar och lämnas innan jul, sedan kommer kommunen att gå ut till invånarna som får vara med och tycka till.

– Vi har inte funderat över hur vi ska ha den dialogen men det ska vara öppet, säger Linda Svederberg.

Steg nummer två är att föreslå åtgärder och sätta in dem i en handlingsp­lan.

Arbetet med gång- och cykelstråk­en är en av de processer som pågår i arbetet kring Knäred och Veinge.

– Vi jobbar med det större än att få in stationer till Knäred och Veinge. Det finns en del vi kan förbereda innan och mycket vi måste göra för att utveckla orten. Detta är ett paket av flera åtgärder som vi kommer jobba med under flera år framöver, säger Linda Svederberg.

 ?? Bild: Laholms kommun ?? david Lindvert och Kristoffer persson från ramboll tog med sig cyklarna och upptäckte Veinge och Knäred på riktigt.
Bild: Laholms kommun david Lindvert och Kristoffer persson från ramboll tog med sig cyklarna och upptäckte Veinge och Knäred på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden