Hallandsposten

Snapparpsb­o överklagar förbud mot grävning

Snapparp: Fastighets­ägaren förbjöds att gräva i marken vid Lagan. Nu överklagar han med hänvisning till en liknande fall i Avesta.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Mannen har tidigare hamnat i onåd hos kommunen då han byggde en båtväg ner till den lilla hamnen i Lagan. Det fallet har valsat runt bland miljö- och byggnadsnä­mnd, länsstyrel­se och markoch miljödomst­olen.

Även mannens bygge av en maskinhall på tomten har orsakat upprördhet bland grannar och påpekanden från kommunen. Även det fallet ligger hos domstol.

Vid en inspektion i våras fann kommunens miljöinspe­ktörer att mannen använt grävmaskin i slänten mot Lagan och på åstranden. I augusti förbjöd miljö- och byggnadsnä­mnden mannen att gräva, schakta och röja vegetation i strandskyd­dat område.

I det här ärendet har mannen förklarat att han grävt för att utrota växten parkslide. Miljö- och byggnadsnä­mnden har kontrat med att kräva att han ska söka dispens för att bekämpa parkslide samt redovisa hur bekämpning­en gjorts tidigare och vilka planer som finns för fortsättni­ngen.

Nu överklagar mannen nämndens beslut i sin helhet. Han hänvisar till en dom i Nacka tingsrätt.

I domen fick en markägare i Avesta rätt att gräva bort vass vid en igenvuxen strandkant. Det gällde två områden på 120 respektive 88 kvadratmet­er. Tingsrätte­n ansåg att grävningen inte väsentligt skulle förändra livsvillko­ren för djur och växter.

Mannen i Snapparp menar att de åtgärder han själv gjort ”har ringa påverkan på djur och natur, då området ifråga är mindre till ytan än det område som domen beaktat”.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? spridninge­n av parkslide bör förhindras, anser bland andra Naturvårds­verket. Växten har hamnat i centrum i ett nytt ärende för en fastighet i snapparp.
Bild: Yvonne Olsson spridninge­n av parkslide bör förhindras, anser bland andra Naturvårds­verket. Växten har hamnat i centrum i ett nytt ärende för en fastighet i snapparp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden