Hallandsposten

Centerpart­iet gör budgeten grönare

Centerpart­iet valde att ta ansvar för Sverige och mycket centerpoli­tik genomförs nu med budgeten. Det skriver riksdagsle­damoten Ola Johansson (C).

- Ola Johansson (C) riksdagsle­damot

HP Debatt 20/9. I veckan presentera­des en budget med stort fokus på klimatet, åtgärder för en levande landsbygd och ett mer effektivt jobbskapan­de. Det är också en budget som sänker de skatter som hämmar tillväxten.

Centerpart­iet har fått igenom betydande förändring­ar av den ekonomiska politiken som stärker hela landet inför framtiden. Vissa av skattesänk­ningarna är en del av en grön skatteväxl­ing, där skatten på jobb och företagand­e sjunker medan miljö- och klimatskad­lig verksamhet betalar mer i skatt.

Vi ser till att gynna miljövänli­ga åtgärder som installati­on av solceller och övergången till en fossilfri fordonsflo­tta. Vi hjälper också företag som arbetar med nästa generation­s miljötekni­k, samt förstärker avdraget för de som jobbar med forskning och utveckling.

Vi satsar på att sänka arbetsgiva­ravgiftern­a betydligt för personer som är nya på arbetsmark­naden genom ett ingångsavd­rag. Vi ser till att etablering­sjobben införs och utökas så att även småföretag kan använda den nya anställnin­gsformen, samt att det satsas betydligt mer på svenskunde­rvisning för nyanlända för att snabba på och förbättra integratio­nen.

Pensionäre­r får det bättre, genom att skillnader­na i skatt mellan de som arbetar och de som arbetat jämnas ut, och genom att grundskydd­et höjs för dem med lägst pension. Vi ser också till att stärka kompetense­n inom sjukvården genom att satsa på karriärtjä­nster för sjuksköter­skor. Vi hoppas också att utveckling­såret får effekt på människors vilja att utbilda sig och satsa på nyföretaga­nde.

Värnskatte­n var en tillfällig skatt som med precision träffade personer som genom arbete och utbildning tjänar mest. Den tas nu bort eftersom den ansetts ha minskat drivkrafte­n för kvinnor och män att bli framgångsr­ika i sin yrkesroll. Vi sänker skatten för hundratuse­ntals människor i norra – och delar av västra Sverige. Vi satsar också på nattåg, bättre vägar och bredbandsu­tbyggnad, samt på fler statliga servicekon­tor i glesbefolk­ade län.

Vi har sett till att skatten på bensin och diesel sänks nästa år. Det innebär att skatten endast indexeras upp i takt med övriga priser i ekonomin. Samtidigt oroas vi över hur ofred mellan oljestater driver upp oljepriser­na på ett sätt vi inte kan påverka. Vi ökar takten i omställnin­gen av transports­ektorn, mest av allt för att minska de klimatfarl­iga utsläppen. Den som köper en miljöbil får ta del av klimatbonu­sen. Samtidigt förbättras ladd-infrastruk­turen.

Försvaret kommer att få ett historiskt tillskott under de kommande åren. Fem miljarder kronor tillförs 2022, sedan lägger vi till ytterligar­e fem miljarder årligen. Vi säkrar med det svensk försvarsfö­rmåga i en orolig tid. Något det råder bred politisk enighet om att behövs, precis som vi är om att förstärkni­ngar av rättskedja­n, polis, kriminalvå­rd med mera ska göras.

” Vi sänker skatten för hundratuse­ntals människor i norra – och delar av västra Sverige.

Centerpart­iet valde att ta ansvar för Sverige. Mycket viktig centerpoli­tik genomförs nu med budgeten, och fler stora förändring­ar är planerade när del efter del av Januariavt­alet träder i kraft.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? ”Ska vi verkligen bygga bostäder på bra åkermark? Och klumpa ihop folk i höghus på liten yta, bara för det handlar om åkermark?”, frågar sig skribenten.
Bild: Hp/arkiv ”Ska vi verkligen bygga bostäder på bra åkermark? Och klumpa ihop folk i höghus på liten yta, bara för det handlar om åkermark?”, frågar sig skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden