Hallandsposten

30 ”skarpa” förslag för att hejda gängkrimin­aliteten

Regeringen lägger fram ett 30-tal förslag mot gängkrimin­aliteten. Förhoppnin­gen är att partierna ska kunna enas om dem.

- TT

Den rödgröna regeringen har till fredagen bjudit in M, KD, C, L och V för ett tredje möte om gängkrimin­aliteten.

På det mötet kommer justitiemi­nister Morgan Johansson (S) att lägga fram en lista på ett 30-tal förslag mot gängen. De handlar om straffskär­pningar, nya verktyg för rättsväsen­det och om brottsföre­byggande insatser.

Regeringen hoppas att samtliga sju partier ska kunna bli överens om listan.

Vid förra veckans möte lade justitiemi­nistern och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) fram regeringen­s ”ingångsvär­den” i förhandlin­garna. Det var en lista på 18 punkter.

På den listan stod bland annat att tillsätta utredninga­r om skärpta straff för narkotikaö­verlåtelse, för att rekrytera unga till kriminalit­et och för brott kopplade till gänguppgör­elser.

Där stod också att ett system med kronvittne­n bör utredas, att skyddet för vittnen ska ses över och att minimistra­ffen för övergrepp i rättssak ska höjas kraftigt.

Flera av förslagen finns det redan brett stöd för i riksdagen, som har uppmanat regeringen att lägga fram dem.

Ett sådant förslag var att ge polisen möjlighet till hemlig dataavläsn­ing, vilket ingick redan i antiterror­istöverens­kommelsen 2015. Ett lagförslag är nu aviserat till december.

Reaktionen från de borgerliga partierna var att regeringen­s lista är otillräck- lig. Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell kallade förslagen för ”gammal skåpmat”.

– Vi har väldigt lång väg att vandra om vi ska bli överens, sade han då.

Sedan dess har dock regeringen kontaktat partier direkt för att få veta mer om vad de kräver.

Ett känsligt förslag är att slopa straffraba­tten för unga som är mellan 18 och 21 år gamla. M och L är för det förslaget. Inför valet kunde dock de fyra borgerliga partierna inte enas om att ha slopad straffraba­tt som ett gemensamt vallöfte. S har också uttalat sig för förslaget, medan regeringsp­artnern MP varit kritisk, liksom V.

Nu har dock diskussion­en om slopad straffraba­tt smalnats av till att bara gälla grova brott. Därför finns en möjlighet att S och MP tagit upp förslaget på fredagens lista.

Andra kontrovers­iella frågor är om den så kallade mängdrabat­ten för de som döms för flera brott samtidigt ska slopas och om huvudregel­n om två tredjedels­frigivning ska tas bort. En utredning avrådde 2017 från att ta bort den regeln.

Moderatern­a har lagt fram en tiopunktsl­ista och krävt att få igenom det mesta av den för att ingå i en överenskom­melse. På den står bland annat att polisen ska kunna upprätta visitation­szoner och att vistelsefö­rbud ska kunna utfärdas för brottsling­ar att efter avtjänat straff återvända till det område där den brottsliga verksamhet­en utförts.

Polisen har visat intresse för att låta utreda visitation­szoner, men inrikesmin­ister Mikael Damberg uppgav nyligen att han inte såg något behov för en sådan lag.

Ett annat kontrovers­iellt förslag är att utreda om möjlighet till anonyma vittnen bör införas. M, KD och även riksåklaga­ren är öppna för det.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv ?? Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S)
Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden