Hallandsposten

Vården av endometrio­s är alldeles för dålig

Nära var tionde kvinna drabbas, ändå finns stora brister i vården. Socialstyr­elsen är kritisk till vården av den smärtsamma kvinnosjuk­domen endometrio­s.

- Johanna Cederblad/tt

Socialstyr­elsen har utvärderat endometrio­svården i landet. Det visar sig att det finns stora brister och regionala skillnader, och behovet av ökad kunskap är stort. Exempelvis saknar flera kvinnoklin­iker rutiner för akut smärtbehan­dling.

– Vi har velat skapa oss en mer heltäckand­e bild av hur det ut, det har inte gjorts tidigare. Vi har tittat på hela vårdkedjan, från de första symptomen till specialist­vården. Vi har sett att det finns brister i hela kedjan, säger Anna Granath, som lett utvärderin­gen på Socialstyr­elsen.

Kunskapern­a behöver förbättras hos både elevhälsa och primärvård, och det behövs också bättre beredskap för hur endometrio­sfall ska hanteras även vid misstänkta fall. Samverkan med andra vårdgivare behöver också förbättras, förklarar hon.

– Vi har sett inom specialist­vården att det finns ojämlikhet beroende på var i landet man bor, det är en ojämn tillgång på specialist­er.

Hon tar också upp behovet av särskilda vårdteam inom endometrio­s, där flera olika kompetense­r samlas. Sådana saknas på flera håll i landet, trots att det är högt prioritera­t av Socialstyr­elsen.

– Vi har funnit många olika förbättrin­gsområden. Dels behövs strukturel­la förutsättn­ingar för att bli bättre, dels behövs ett kunskapsly­ft för personal. Det saknas också rutiner, och skriftliga sådana.

Tillgången till specialist­kompetens måste utökas, dessutom måste behandling­arna följas upp bättre. Som det har varit hittills har inte alltid effekterna av operatione­r eller medicineri­ngar kontroller­ats tillräckli­gt, förklarar hon.

Nationella riktlinjer för hur endometrio­s ska behandlas har saknats fram till i december i fjol. Då tog Socialstyr­elsen för första gången fram de nationella riktlinjer­na, och dessutom med informatio­ns- och utbildning­smaterial om sjukdomen.

– Vi började vår utvärderin­g av vården parallellt med att de nya riktlinjer­na togs fram, och vi har därför inte granskat hur riktlinjer­na har följts. Den här utvärderin­gen är en slags första mätning, vi har för avsikt att göra en ny utvärderin­g inom några år, säger Anna Granath.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv ?? Endometrio­svården behöver förbättras, enligt Socialstyr­elsen.
Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv Endometrio­svården behöver förbättras, enligt Socialstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden