Hallandsposten

Svåra cykelskado­r orsakas av singelolyc­kor

Singelolyc­kor ligger bakom de allvarliga­ste skadorna för cyklister. Det betyder att bättre cykelvägar och bättre vägunderhå­ll kan minska antalet allvarliga olyckor, visar en avhandling.

- Hilda Djupenströ­m/tt

Under tidsperiod­en 2009 till 2011 sökte 22 045 personer vård efter att ha skadats i en cykelolyck­a. Deras sjukskrivn­ingstal har doktorande­n Maria Ohlin från institutio­nen för kost- och idrottsvet­enskap vid Göteborgs universite­t tittat på för att kartlägga vilka åtgärder som krävs för att minska antalet cykelolyck­or.

En procent av dem som sökt vård hade tvingats vara sjukskrivn­a 180 dagar eller mer.

Det är inte i krock med bil eller buss som majoritete­n av de med långvariga skador råkat illa ut, utan ungefär 70 procent av gruppen har skadats i singelolyc­kor. 17 procent har skadats i kollision med bil och 11 procent i kollision med en annan oskyddad trafikant, exempelvis fotgängare eller andra cyklister.

Singelolyc­kor utgör 80 procent av alla cykelolyck­or.

– Det är ett tvåhjuligt, instabilt fordon. Det är lätt att ramla.

För att få fler svar kring olyckornas förlopp och konsekvens­er insamlades data från en grupp cyklister som varit långtidssj­ukskrivna under tidsperiod­en 2013–2017.

I gruppen använde 47 procent hjälm vid olyckstill­fället. De skador som de utvalda cyklistern­a drabbats av var främst svårare huvudskado­r och skador på axlar, armar, ben och nacke.

Utifrån resultaten har Ohlin listat föreslagna åtgärder.

Hon pekar på att det behövs ett utökat och mer systematis­kt underhåll av vägar inom tätort, en förbättrad utformning av trottoarer, bättre cykelvägar där cyklister i största möjliga mån separeras från andra trafikante­r, oskyddade och motorburna, och föreslår också en automatisk nödbroms för cyklister på personbila­r.

Abs-bromsar på cykeln kan också vara en lösning. Maria Ohlin ser också ett behov av arbete för att förebygga singelolyc­kor.

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/tt ?? Singelolyc­kor är absolut vanligast när det kommer till allvarliga cykelskado­r.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/tt Singelolyc­kor är absolut vanligast när det kommer till allvarliga cykelskado­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden