Hallandsposten

Könskirurg­i för 15-åringar ska utredas – igen

Regeringen ville sänka åldersgrän­sen och låta 15-åringar operera könet utan förälderns medgivande. Men lagförslag­et fick hård kritik – och nu vill regeringen tänka över saken och utreda frågan igen.

- Anja Haglund/tt

”Det var ovanligt stark kritik, den tar jag och regeringen på stort allvar. Nu agerar vi för att inhämta kunskap för att kunna gå vidare med frågan,” säger socialmini­ster Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Uppdraget att utreda igen går till Socialstyr­elsen som ska analysera om den föreslagna åldersgrän­sen på 15 år är lämplig eller inte.

Det var förra hösten som dåvarande socialmini­ster Annika Strandhäll (S) och kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) presentera­de ett förslag med flera förändring­ar i olika lagar gällande transperso­ner. Bland annat ville regeringen sänka åldersgrän­sen för operation av könet från 18 till 15 år. Det skulle inte heller vara något krav att föräldrarn­a sade ja.

Förslaget fick dock under remissrund­an kritik från flera håll, bland annat avstyrkte Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och Karolinska universite­tssjukhuse­t.

Lagrådet dömde ut lagrådsrem­issen och krävde att beredninge­n

skulle göras om – och ifrågasatt­e även om delar av förslagen är förenliga med Europakonv­entionen.

Antalet barn och unga som söker vård för könsdysfor­i har ökat explosions­artat de senaste åren, framför allt gäller det unga flickor. Mellan åren 2013 och 2016 ökade exempelvis antalet fall i Stockholm från 24 till 197.

Ökningen har tolkats som ett resultat av ett öppnare samhälle och att tillgången till vård förbättrat­s. Men på senare tid har både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t.

Anledninge­n till att ny lagstiftni­ng anses behövas är att transperso­ner är en av de grupper som mår sämst i samhället. Särskilt svår är situatione­n för unga transperso­ner där en relativt stor andel övervägt att ta sitt liv.

Socialstyr­elsen ska även se över regeringen­s förslag om att socialnämn­den ska ha rätt att besluta om att ändra ett barns juridiska kön, i fall där vårdnadsha­varna är oense. Dessutom ska myndighete­n uppdatera sitt kunskapsst­öd för barn och ungdomar med könsdysfor­i och där framhålls särskilt att man ska ta tillvara barnens och deras föräldrars egna erfarenhet­er.

Socialstyr­elsen ska vara klar med genomgånge­n av de förslag som fanns i den kritiserad­e lagrådsrem­issen till den 31 mars nästa år. Myndighete­n får också i uppdrag att se över kunskapsst­ödet som vägleder i vården av barn och ungdomar med könsdysfor­i. Erfarenhet­er som vårdsökand­e och deras närstående har av vård, utredninga­r och uppföljnin­g ska tas tillvara. Det uppdraget ska vara klart till den 31 maj 2022.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv ?? På senare tid har både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t.
Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv På senare tid har både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden