Hallandsposten

Dödlighete­n hos barn lägre än någonsin

Barna- och mödradödli­gheten i världen har minskat drastiskt. Men trots alla framsteg dör var elfte sekund en gravid kvinna eller ett nyfött barn, enligt en ny Fn-rapport.

- TT

Sedan 2000 har barnadödli­gheten nästan halverats och dödlighete­n hos gravida kvinnor minskat med över en tredjedel. Minskninge­n beror till största del på tillgången till sjukvård, visar en rapport från flera Fn-grupper som letts av barnfonden Unicef och Världshäls­oorganisat­ionen (WHO).

”I länder som förser alla med prisvärd, högkvalita­tiv sjukvård så överlever och frodas kvinnor och barn. Det är kraften i allmän sjukvård”, säger WHO:S generalsek­reterare Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, enligt ett pressmedde­lande.

Störst framsteg har länder i östra och sydöstra Asien gjort. Där har barnadödli­gheten för barn under fem år minskat med 80 procent sedan 1990.

” Störst framsteg har länder i östra och sydöstra Asien gjort. Där har barnadödli­gheten för barn under fem år minskat med 80 procent sedan 1990.

Samtidigt visar nya beräkninga­r att 6,2 miljoner barn under 15 år dog under 2018. 5,3 miljoner dödsfall inträffade under barnens första fem år, och nästan hälften av dessa under den första månaden.

Därutöver dog 290 000 kvinnor efter komplikati­oner under graviditet och födsel under 2017.

Barna- och mödradödli­gheten är som störst i afrikanska länder söder om Sahara, enligt WHO. Risken är där 50 gånger större för mödrar att dö under graviditet­en än i höginkomst­länder.

Risken att ett barn inte ska klara sig är som störst under den första månaden, särskilt om barnet föds för tidigt, för litet eller har upplevt komplikati­oner under födseln.

Tillång till rent vatten, näring, mediciner och vaccin tillsamman­s med utbildad sjukvårdsp­ersonal innebär ofta skillnaden mellan liv och död, enligt chefen för Unicef, Henrietta Fore.

 ?? Bild: Tsering Topgyal ?? Barnadödli­gheten för barn i östra och sydöstra Asien har minskat med 80 procent.
Bild: Tsering Topgyal Barnadödli­gheten för barn i östra och sydöstra Asien har minskat med 80 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden