Hallandsposten

Fakta: Valet i Israel

-

I december 2018 utlyste premiärmin­ister Benjamin Netanyahu ett nyval, som hölls i april 2019. Det har beskrivits som något av ett missnöjesv­al mot Netanyahu själv, då många väljare betonade att de ville se en förändring av den israeliska politiken.

Den nybildade Blåvita alliansen, ledd av generalen Benny Gantz, lyckades lika bra vid valurnorna som Benjamin Netanyahus högerparti Likud, men hade inte lika goda chanser att få ihop en regeringsk­oalition. Netanyahu fick uppdraget att bilda regering, men misslyckad­es. Han löste upp parlamente­t, knesset, och utlyste det nyval som hölls i tisdags.

Knesset består av en kammare med 120 ledamöter som utses i allmänna val vart fjärde år. Premiärmin­istern har rätt att när som helst utlysa nyval. Hela landet utgör en valkrets. Rösträttså­ldern är 18 år. I parlamente­t antas lagförslag efter tre omröstning­ar.

Israels president, som främst har representa­tiva uppgifter, väljs av knesset för en period på fem år och kan väljas om en gång.

Alla israeliska regeringar hittills har letts av Arbetarpar­tiet eller högerparti­et Likud med undantag för perioden 2006–2008, då centerpart­iet Kadima satt vid rodret. Vid flera tillfällen har de två dominerand­e partierna samtidigt ingått i breda koalitione­r.

Benjamin Netanyahu, eller ”Bibi” som han kallas, har varit premiärmin­ister utan uppehåll sedan 2009. Han har hyllats för att ha fått landets ekonomi att växa, men kritiserat­s bland annat för att bedriva en splittrand­e politik där meningsmot­ståndare får lite utrymme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden