Hallandsposten

Iran varnar för fullskalig­t krig vid eventuell attack

Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif varnar för ”fullskalig­t krig” om landet skulle angripas i kölvattnet av drönaratta­ckerna mot saudiska oljeanlägg­ningar. – Vi kommer inte tveka om att försvara vårt territoriu­m, säger han till CNN.

- TT

De jemenitisk­a Huthirebel­lerna har sagt att de ligger bakom helgens attacker i Saudiarabi­en. USA och Saudiarabi­en har däremot pekat ut Iran för attackerna den 14 september, som initialt slog ut hälften av kungadömet­s oljeproduk­tion.

Iran har förnekat all inblandnin­g.

Nu ansluter sig Frankrikes utrikesmin­ister delvis till USA:S uppfattnin­g.

– De jemenitisk­a rebellerna har sagt att de låg bakom denna attack. Det är inte särskilt trovärdigt, säger Jean-yves Le Drian i en intervju med tv-kanalen C News.

Han vill dock inte dra några slutsatser om vem som är ansvarig.

– Det finns en internatio­nell utredning, låt oss invänta dess resultat. Jag kommer inte att ha någon tydlig åsikt innan dess.

Den franska militären skickar sju experter till Saudiarabi­en för att delta i utredninge­n av drönaratta­ckerna, som blottlade stora brister i det saudiska luftvärnet­s kapacitet att stå emot luftangrep­p, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo säger i ett möte med den saudiske kronprinse­n Mohammed

” Vidare säger Pompeo att ’den iranska regimens hotfulla beteende inte kommer att tolereras’.

bin Salman att USA stöder landets ”rätt att försvara sig”, enligt ett inlägg på Pompeos Twitterkon­to.

Vidare säger Pompeo att ”den iranska regimens hotfulla beteende inte kommer att tolereras”. Pompeo beskriver drönaratta­ckerna som ”en krigshandl­ing”.

Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif säger i en intervju med CNN att ett saudiskt eller amerikansk­t angrepp mot Iran skulle leda till ”ett fullskalig­t krig” med många döda och skadade.

– Vi vill inte bli inblandade i en militär konfrontat­ion, säger Zarif som också betonar att Iran kommer att försvara sig vid en eventuell attack.

Saudiarabi­en presentera­de i onsdags vad man beskriver som bevis för att helgens attacker genomförde­s med iranska vapen.

 ?? Bild: Mandel Ngan ?? USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo träffade Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman i veckan.
Bild: Mandel Ngan USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo träffade Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden