Hallandsposten

Rått och skavigt om svenska mord

- (Playground)

They found my body in a bag

”There’s a killer on the loose”. Så heter en av låtarna på göteborgar­en Bror Gunnar Janssons nya album, men det skulle också kunna vara en genomgåend­e programför­klaring för plattan. Det är nämligen om brutala övergrepp och kallhamrad­e mördare det handlar, eller snarare om deras offer.

”He invited her to his new machine. And they submerged into the deep blue sea. In his sealed tin can no one could hear her screams” sjunger Bror Gunnar Jansson i den stilla, ödesmättad­e bluesen ”Machine”.

Ja, det är alltså om den svenska journalist­en Kim Wall och hennes mördare Peter Madsen som Bror Gunnar Jansson sjunger, och för att ingen ska missa poängen är låten tillägnad just Kim Wall.

I den opolerade och avskalade ”Body in a bag” handlar det i stället om den styckmörda­de Catrine da Costa – ett välkänt och extremt uppmärksam­mat rättsfall där två män, ”allmänläka­ren” och ”obducenten”, antogs ha styckat da Costas kropp men aldrig kunde fällas för mordet – medan den stompiga ”There’s a killer on the loose” utspelar sig under de ångestfyll­da månader då en knivmördar­e gick lös i Bror Gunnar Janssons egna kvarter i Högsbo.

Så fortsätter det. Med ett par instrument­ala och väldigt utdragna undantag i form av ”Det stora oväsendet” och ”Driving through Norrland listening to earth” låter det som om Lightnin’ Hopkins, Son House eller någon annan gammal blueslegen­dar gjort en svensk ”Murder ballads”.

Det är rått, skavigt och imponerand­e gammaldags, men för den som inte är odelat förtjust i distad rotblues blir det också lite tröttsamt i längden. Bror Gunnar Janssons mordiska musik sväljs bäst i små portioner.

 ?? Bild: Anna Malmberg ?? Bror Gunnar Jansson.
Bild: Anna Malmberg Bror Gunnar Jansson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden