Hallandsposten

Hannes Råstam får huvudrolle­n – men gåtan Quick kvarstår

- Jonas Karlsson, Alba August, David Dencik, Magnus Roosmann, Johan Hedenberg, Peter Andersson och Suzanne Reuter Sverige, 2019 (110 min) Mats Johnson

Quick Regi: Mikael Håfström

”Beyond a reasonable doubt” heter ett slugt och snårigt rättegångs­drama regisserat av Fritz Lang. Jag kom att tänka på Langs film när den juridiska termen ”bortom allt rimligt tvivel” dök upp i bioannonse­n för Mikael Håfströms nya verklighet­sbaserade dramathril­ler ”Quick”.

Bägge filmerna handlar i grund och botten om samma sak. Ska någon dömas för mord krävs det vittnen och/eller teknisk bevisning. Om polisen inte lyckats hitta mordoffret­s kropp blir bevisläget komplicera­t värre. Hur som helst krävs det att den åtalade är skyldig bortom allt rimligt tvivel för en fällande dom. Annars ska han, eller hon, bli frikänd. Inga som helst problem med att förstå detta, kan man tycka.

”Quick” handlar förstås om Sture Bergwall/thomas Quick, i kvällspres­sen kallad för psykopat, sadistisk pedofil, kannibal och Sveriges värsta seriemörda­re genom tiderna. Detta är en helt osannolik historia väl värd att berätta, men det uppstår ett dramaturgi­skt problem i och med att vi som ser filmen sitter med facit i hand redan från start.

Det problemet är Håfström och manusförfa­ttaren Erlend Loe väl medvetna om. Filmen kretsar i första hand kring den grävande journalist­en Hannes Råstam (1955-2012), skickligt och föredömlig­t nedtonat spelad, med hatten på plats, av Jonas Karlsson, och i andra hand om själva rättsskand­alen.

Quick (en roll skräddarsy­dd åt David Dencik) får naturligtv­is en del utrymme, men det är Råstam som är dramats huvudperso­n.

När filmen drar i gång har Quick, dömd för åtta mord som han inte begått, suttit inspärrad på Säter i åtta år utan att vilja prata med någon, i synnerhet inte med journalist­er. Råstam och hans unga nitiska kollega och superresea­rcher Jenny Küttim (Alba August, som fått för lite att göra i filmen) vill börja rota i fallet, ordentligt. Cheferna på SVT tycker att det är en dålig idé. I fallet Thomas Quick är allt redan klappat och klart. Råstam ger sig inte. Ett handskrive­t brev resulterar i ett möte med den påstådde massmördar­en, in real life.

De senaste åren har Mikael Håfström, som fick ett rejält genombrott med ”Ondskan” 2003, varit verksam i USA. Det ser man tydligt i hans nya film som berättarmä­ssigt drar mot Hollywood. Nej, detta är ingen svensk ”När lammen tystnar”, men det går undan på ett sätt som man sällan ser i svenska filmer. Regissören använder sig ofta och gärna av split screen-lösningar. Visuellt helsnyggt och tydligt influerat av Brian De Palmas ”Carrie” och ”Blow out”. På filmens pluskonto hamnar också intensitet­en i scenerna mellan Karlsson och Dencik.

Men. Det finns en gräns för hur mycket man kan ha med i en film som landar på 110 minuter. Fasligt många rollfigure­r introducer­as för att sedan försvinna spårlöst ur handlingen när man vill veta mer om hur inkompeten­ta psykoanaly­tiker och likaledes inkompeten­ta mordutreda­re kunde få behålla sina jobb.

Sedan har vi gåtan Thomas Quick. Teorin som framförs i filmen, baserad på Hannes Råstams postumt utgivna bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemörda­re”, är att Quick var en söndermedi­cinerad, lättmanipu­lerad psykiskt sjuk människa som gärna erkände några mord i veckan mot att få behålla sina tunga mediciner. Nja.

 ?? Bild: Ragna Jorming ?? scenerna mellan david dencik, som spelar thomas Quick och Jonas Karlsson, som spelar journalist­en Hannes råstam, hamnar på recensente­ns pluskonto. filmens berättande är snabbt och påminner lite om Hollywood, men för mycket ska hinnas med på 110 minuter.
Bild: Ragna Jorming scenerna mellan david dencik, som spelar thomas Quick och Jonas Karlsson, som spelar journalist­en Hannes råstam, hamnar på recensente­ns pluskonto. filmens berättande är snabbt och påminner lite om Hollywood, men för mycket ska hinnas med på 110 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden