Hallandsposten

Kärlek med problem

- Florin Serban, Josefin Serban med flera. Sverige, 1 timme 17 minuter Miranda Sigander

Josefin & Florin Regi: Ellen Fiske och Joanna Karlberg

Det fattar man ju, på en gång, att det inte kommer att funka. Det spelar ingen roll att 38-åriga Josefin verkar ha ett hjärta av guld (alltså, på riktigt) och att 22-årige Florin har världens vackraste bruna ögon.

Herregud, att hålla ihop ett normalvanl­igt äktenskap är ju en utmaning, hur ska det då gå för en svensk småbarnsma­mma med ansträngd ekonomi och en rumänsk tiggare som har stora krav på sig hemifrån att skicka hem pengar?

Ja, ens inre cyniker aktiveras direkt när historien och parets första möten och spirande förälskels­e beskrivs. Han satt utanför Ica. Hon var nyskild och nyfiken. ”De blev kära”, verkligen?tankar om beroenden och maktförhål­landen virvlar runt medan parets bröllop filmas av de mycket lyhörda regissörer­na Ellen Fiske och Joanna Karlberg.

Det visar sig att Josefin kanske har mer gemensamt med Florin än man först tror. Kanske, kanske har de en chans ändå? Det blir faktiskt ganska spännande att följa både handlingen i filmen och sina egna reaktioner. Inte minst när Florins pappa och andra släktingar gör sig hemmastadd­a hos Josefin och filmarna, utan att skönmåla, visar upp konflikter och frustratio­ner, hos både Josefin och Florin.

En stor skräck inom svensk dokumentär­film just nu verkar vara att riskera att vara övertydlig. Ibland är det skönt. Men i bland skapar det outsagda bara frustreran­de informatio­nsluckor och bildberätt­andet är inte alla gånger så starkt som filmskapar­na tror.

I ”Josefin & Florin” saknas inte starka bilder. Men ibland önskar man ändå mer informatio­n om bådas bakgrund, känsloläge­n och tankar om den andra, på djupet. Tack vare ett gott hantverk – foto, musik, klippning – fungerar filmen ändå. Slutet känns både hopplöst och hoppfullt och den där inre cynikern har fått en hel del att fundera över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden