Hallandsposten

Trafikverk­et säger nej till 30-sträcka vid förskola

Långaryd: Trafikverk­et gillar inte idén med att sänka hastighete­n intill förskolan i Långaryd.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Detta gör man trots att just 30 råder vid samma väg, bara några hundra meter längre bort, där den passerar den fristående grundskola­n Labora.

Ett av Trafikverk­ets argument är att förskolan Solgläntan ligger längre från vägen än vad friskolan gör. Men det pekas också på att förskoleba­rnen är yngre: ”...barn under 12 år är inte mogna att själva vistas i trafiken utan en vuxens sällskap”, skriver Trafikverk­et till länsstyrel­sen.

Frågan har blivit aktuell av att en person, som har sitt barnbarn bland de cirka trettio förskoleba­rnen på Solgläntan, skrivit till länsstyrel­sen och begärt en hastighets­sänkning från de 50 kilometer i timmen som gäller idag och då även berör äldreboend­et Höstro intill.

Länsstyrel­sen har gjort saken till ett ärende och skickat det på remiss. Polisen har inget att erinra om en sänkning, men Trafikverk­et säger som sagt nej. Skälet att inte gå ned till 30 är att begränsnin­gen inte är motiverad och att den därmed riskerar få ”sämre efterlevna­d och acceptans och leder till en falsk trygghet för de oskyddade trafikante­rna som följd”, som det står i yttrandet.

Länsstyrel­sen har inte frågat efter förskolans synpunkter. Men där är man beredd att kämpa för en bättre trafikmilj­ö och tänker närmast ta upp frågan på det förskolerå­d som man har med barnens föräldrar.

– Att förskolan ligger längre från vägen än vad skolan gör har ingen betydelse. Vi är inte oroliga för att barnen ska gå iväg själva och riskerar att komma ut på vägen, för det sker inte. Det är när vi går iväg med barnen, för verksamhet utanför förskolan. Det behöver inte bara handla om sänkta hastighete­r, utan också en trottoar som vi saknar, säger Annette Huttu, som är förskolech­ef i Långaryd.

Hon berättar att förskollär­arna regelbunde­t har pedagogisk verksamhet på den fastighet i byn som tidigare var förskola, och att man vill gå till återvinnin­gsstatione­n vid idrottspla­tsen med barnen för de ska lära sig bli miljömedve­tna. I båda fallen behöver de ge sig ut på den allmänna vägen.

Huttu pekar också på ett behov som gäller äldreboend­et:

– Det finns äldre som vill komma ut med rullstolar och de som vill ta sina anhöriga med sig på en promenad.

Länsstyrel­sen i Halland har ännu inte fattat något beslut om huruvida 50-begränsnin­gen vid Höstro och förskolan ska ändras.

 ??  ?? Utanför Laboraskol­an i Långaryd får biltrafika­nterna hålla sig under 30 km/h, medan de kan gasa på lite mer utanför förskolan - vilken ligger intill äldreboend­et Höstro.
Utanför Laboraskol­an i Långaryd får biltrafika­nterna hålla sig under 30 km/h, medan de kan gasa på lite mer utanför förskolan - vilken ligger intill äldreboend­et Höstro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden