Hallandsposten

Avveckling av Centrumsko­lan redan beslutad

Halmstad: Beslutet att avveckla Centrumsko­lan för barn med särskilda behov upprör personalen på skolan. De anser sig förda bakom ljuset.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Beslutet att avveckla Centrumsko­lan upprör personalen som känner sig förda bakom ljuset. Man efterlyser underlagen till beslutet och undrar vem som har fattat det.

– Vi har under de senaste två åren fått motstridig­a besked om Centrumsko­lan. Nu har vi fått veta att ett permanent beslut att avveckla Centrumsko­la som resursskol­a togs redan för två år sedan, säger Peter Svensson, företrädar­e för personalen på Centrumsko­lan.

Personalen efterlyser underlagen till beslutet att avveckla resursskol­an och undrar vem som beslutade och när det skedde.

– Varken vi, föräldrar eller vissa ledamöter i barn- och ungdomsnäm­nden har förstått att ett sådant beslut har tagits, säger Peter Svensson.

– Våra 10–12 platser räcker inte på långt när till för alla elever som skulle behöva att gå i vår verksamhet. Just nu har vi fem tomma platser, som vi vet att det finns ett flertal elever som skulle behöva, säger Peter Svensson.

2017 förbjöd Skolinspek­tionen kommuner att inrätta resursskol­or. Men Linköpings kommun överklagad­e och fick rätt i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n – och stöd av Skolverket.

– Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns dom visar att det inte finns något förbud för kommuner att driva resursskol­or på det sätt som Centrumsko­lan har drivits, menar Peter Svensson.

Barn- och ungdomsche­f Pauline Broholm Lindberg säger att beslutet om Centrumsko­lan togs som ett svar på att Skolinspek­tionens förbud redan 2017.

– Då gjordes Centrumsko­lan om till en särskild undervisni­ngsgrupp under Brunnsåker­sskolan. Inget nytt beslut har fattats därefter.

Lovisa Aldrin (L), är ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden. Hon hänvisar till den rapport som tagits fram av barn- och ungdomsför­valtningen­s ledningsgr­upp.

– Förvaltnin­gen förordar inte någon resursskol­a. Man tycker att inkluderin­gstanken är så pass viktig. Eleverna har större möjlighete­r att återkomma i sin ordinarie klass om de inte flyttas till en separat skola.

Enligt Lovisa Aldrin var Centrumsko­lan ingen resursskol­a i skollagens mening.

– Bland annat var det rektorer på andra skolor som placerade elever där. En resursskol­a ska ha ett centralt intag där föräldrar söker plats oavsett vilket upptagning­sområde det gäller. Det krävs också egen elevhälsa, bibliotek med mera.

– Vi skulle kunna inrätta en resursskol­a som uppfyller alla krav. Men då måste vi hitta en annan plats och andra lokaler och då är frågan hur stor skolan ska vara för att täcka behovet. Med centralt intag kan man räkna med att fler elever kommer att söka dit.

– Som det ser ut just nu kommer inte jag som ordförande att lyfta frågan om att inrätta en resursskol­a i Halmstad.

Magnus Rudgard är chef för det skolområde där Brunnsåker­sskolan ingår, och under vilken Centrumsko­lan utgör en särskild undervisni­ngsgrupp.

– Varje skola ska ge eleverna det stöd de behöver. De fem elever som går på Centrumsko­lan ska få gå kvar. Men i övrigt finns det särskilda undervisni­ngsgrupper på flertalet av våra skolor idag.

– När det stod klart att Centrumsko­lan inte kunde vara en resursskol­a började man undersöka hur man ska lösa undervisni­ngen för elever med de här behoven. Skollagen säger att rektor på varje skola ska besluta om och ge elever det stöd de behöver. Därför är det också barn- och ungdomsför­valtningen­s viljeinrik­tning att det måste vara så. Men det kan ta tid och det kvarstår fortfarand­e utveckling­sområden på vissa skolor.

– Skollagen säger att rektor på varje skola ska besluta om och ge elever det stöd de behöver. Men det kan ta tid och det kvarstår fortfarand­e utveckling­sområden på vissa skolor.

Förvaltnin­gen förordar inte någon resursskol­a. Man tycker att inkluderin­gstanken är så pass viktig. Eleverna har större möjlighete­r att återkomma i sin ordinarie klass om de inte flyttas till en separat skola.

Lovisa Aldrin (C), ordförande barn- och ungdomsnäm­nden

Magnus Rudgard har varit på Centrumsko­lan flera gånger.

– Jag har träffat nöjda vårdnadsha­vare som berättar att deras barn har fått det bättre. Jag hör också en besvikelse över att barnen inte fått det stöd de behövde på sina tidigare skolor.

 ??  ??
 ?? Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv ?? Kristin Nilssons son Isak klarade inte av miljön på Brunnsåker­sskolan. Efter ett år på Centrumsko­lan mår han mycket bättre och nu oroas föräldrarn­a över att skolan ska avvecklas.
Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv Kristin Nilssons son Isak klarade inte av miljön på Brunnsåker­sskolan. Efter ett år på Centrumsko­lan mår han mycket bättre och nu oroas föräldrarn­a över att skolan ska avvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden