Hallandsposten

Pentagon uppmanar Turkiet att avbryta angrepp

-

Pentagon uppmanar Turkiet att avbryta militäroff­ensiven i nordöstra Syrien. Angreppet riskerar att få allvarliga konsekvens­er för Ankara, skriver USA:S försvarshö­gkvarter. Många har dödats och omkring 100 000 har tvingats på flykt sedan offensiven inleddes.

USA:S försvarsmi­nister Mark Esper gav beskedet i ett telefonsam­tal med sin turkiske motpart Hulusi Akar på torsdagen.

”Esper gav en skarp uppmaning till Turkiet att avbryta insatserna i nordöstra Syrien, så att möjlighete­n ökar för att USA, Turkiet och våra partner kan hitta en gemensam väg att trappa ned situatione­n innan den blir omöjlig att lösa”, heter det i uttalandet från Pentagon.

Tunga strider pågår i Syriens nordöstra delar, längs den runt tolv mil långa stridslinj­en, där Turkiet försöker ta kontrollen över flera städer nära gränsen i syfte att driva bort kurdisk milis och upprätta en ”säkerhetsz­on”.

De turkiska styrkorna – som genomför offensiven med hjälp av en turkiskstö­dd syrisk rebellalli­ans – använder sig av flygattack­er, tungt artilleri och robotar. Den kurdiskled­da milisallia­nsen SDF använder tunnlar, diken och sandbankar i sitt försvar, uppger det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

Motattacke­r under natten ledde till att kurderna kunde återta två av elva orter som de hade förlorat sedan i onsdags.

Omkring 100000 människor beräknas ha flytt eller lämnat regionen sedan Turkiet inledde offensiven i onsdags, enligt FN:S samordning­sorgan för nödhjälp OCHA.

Minst 17 civila har dödats i Syrien sedan i onsdags, och omkring 40 medlemmar i Sdf-milisen har dödats i det turkiska anfallet. I de turkiska provinsern­a Sanliurfa och Mardin har sju människor, varav ett spädbarn, dödats av granatbesk­jutning, enligt SOHR.

En turkisk soldat har dödats av kurdiska styrkor, enligt det turkiska försvarsde­partemente­t. Det finns dessutom rapporter om att flera rebeller allierade med Turkiet dödats i strider.

Turkiet vill med offensiven krossa den kurdiska milisen YPG, som utgör stommen i milisallia­nsen SDF. Alliansen kontroller­ar nordöstra Syrien och har varit USA:S viktigaste partner i kampen mot terrorröre­lsen IS i Syrien.

Turkiet har länge kritiserat USA:S stöd till SDF i kampen mot IS. Gruppen är enligt Turkiet en gren av den terrorstäm­plade Pkk-gerillan i Turkiet.

Efter ett telefonsam­tal mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:S president Donald Trump i söndags beslutade Trump att avbryta USA:S militära stöd till Sdf-milisen, som har drivit ut IS från området. USA:S beslut har mötts av kraftig kritik från många håll, även på hemmaplan.

Trump har efter kritiken sagt sig vara redo att medla mellan Turkiet och det kurdiska styret, men han har också sagt att sanktioner kan införas mot Turkiet med anledning av militärang­reppet.

Hjälporgan­isationer varnade på torsdagen för att den turkiska offensiven försvårar det humanitära läget i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden