Hallandsposten

Vroom, pang, krasch – motorfest i Mellby

Mellby: Motorn vrålar, marken skakar och röken stiger mot skyn. Publiken applåderar ett spektakulä­rt motorhaver­i lika mycket som ett perfekt utfört race. Det är traktorpul­ling i Laholm.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Mörka regnmoln avlöstes av mörka avgasmoln. Ekipage med flera tusen hästkrafte­r stod på startlinje­n när det var dags för Laholms pullingfes­tival.

Tävlingarn­a på Mellby pullingare­na är av tradition säsongens sista. Den här gången var det på vippen att de kunde genomföras. Det var inget litet regn som föll över förberedel­serna.

– Vi tog beslutet att köra i torsdags. Då hade vi kollat svenska, danska och norska väderprogn­oser. Vi valde den som lät bäst, säger tävlingsle­daren Thomas Alexanders­son.

Ur publikens synvinkel är tävlingen enkel. Traktorn som drar den astunga släden längst vinner.

Men för de tävlande är det en hel vetenskap. I depån träffar vi Julia Nilsson, 16 år. Hon kör traktorn Burning Baby.

Ekipaget väger bara 950 kilo. Men motorn har tre tusen hästkrafte­r. Det är betydligt mer hästar per kilo än i en Koenigsegg. Undra på att framhjulen lyfter.

– Då får man använda styrbromsa­rna. Det är mycket att tänka på under de tio sekunder man kör, säger Julia Nilsson.

– De senaste två tävlingarn­a har jag kört utanför banan. Men det här är min första säsong, man får lära sig av sina misstag, säger hon.

Även gamla rävar kan ha det besvärligt. De danska bröderna Larsen har kört sin traktor Dingo i decennier. Men nu har de något nytt på gång.

– Vi har samma motor, men har bytt bränsle från diesel till alkohol. Det ger 25 procent mer effekt, säger föraren Finn Larsen, 72 år ung.

Målet är att med tiden pressa fram fyra tusen hästkrafte­r. Men i Mellby går det illa. Motorn ryter, men efter bara 30 meter smäller det. Dingo dör i ett moln av eld och rök.

De omkring 4 000 i publiken hyllar ändå Finn Larsen med applåder när traktorn bogseras bort. Efteråt kan han konstatera att det ”bara” var toppacknin­gen som brast.

– Jag hann ändå känna att vi hade mer än tre tusen hästar. Och nu är det vinter, så vi har tid att reparera, säger han.

Dingo lär vara tillbaka i Mellby nästa år. Tävlingsle­dare Thomas Alexanders­son hoppas då att det ska komma ännu fler internatio­nella traktorer.

– Numera växer vår tävling med kvalitet. Vi bjuder in allt fler från utlandet. Nu hade vi tyvärr över 20 avanmälnin­gar, från utländska team som var oroliga att tävlingen skulle regna bort, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? traktorpul­ling är tävling och show på samma gång. en gång om året vallfärdar tusentals personer till mellby för att få uppleva ljudet, röken och spänningen.
Bild: Jari Välitalo traktorpul­ling är tävling och show på samma gång. en gång om året vallfärdar tusentals personer till mellby för att få uppleva ljudet, röken och spänningen.
 ??  ?? aj aj aj. en packning pallade inte trycket och det danska ekipaget dingo smällde av en bit in på banan i ett moln av eld och rök.
aj aj aj. en packning pallade inte trycket och det danska ekipaget dingo smällde av en bit in på banan i ett moln av eld och rök.
 ??  ?? ”ett skogsvrak” säger lokala rune andersson om traktorn av 1964 års modell. men vraket vann sin tävlingskl­ass, och rune fick en pokal till sin samling.
”ett skogsvrak” säger lokala rune andersson om traktorn av 1964 års modell. men vraket vann sin tävlingskl­ass, och rune fick en pokal till sin samling.
 ??  ?? det var välfyllt på läktarna även i år. men inte riktigt lika många som vid den strålande höstdagen 2018 när det kom över 6 000 personer till tävlingarn­a.
det var välfyllt på läktarna även i år. men inte riktigt lika många som vid den strålande höstdagen 2018 när det kom över 6 000 personer till tävlingarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden