Hallandsposten

Oroligt på äldreboend­e – chef tar till ”sista åtgärd”

Halmstad: Personal på ett äldreboend­e i norra Halmstad har fått söka om sina tjänster. Enligt hemvårdsfö­rvaltninge­n är omorganise­ringen en sista åtgärd för att komma till rätta med arbetsmilj­öproblemen.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

– Vi har gjort flera försökt med att förbättra arbetsmilj­ön, men det har inte fungerat. Omorganise­ringen är vår sista åtgärd, säger Ana Maria Chrysoulak­is, verksamhet­schef på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

Problemen på en av äldreboend­ets avdelninga­r ska ha pågått under en längre tid. Enligt hemvårdsfö­rvaltninge­n handlar det om samarbetss­vårigheter, konflikter och för många sjukskrivn­ingar.

–Sammansätt­ningen var inte bra från början. Gruppen var inte optimal. Det finns samarbetss­vårigheter som har lett till avvikelser, säger Ana Maria Chrysoulak­is och förklarar:

– Det har hänt saker som inte ska hända. Inget avsiktligt, men man kan glömma bort vissa uppgifter när arbetsmilj­ön inte är bra.

Enligt henne har hemvårdsfö­rvaltninge­n vidtagit flera åtgärder som dock inte förbättrat situatione­n på arbetsplat­sen. Hon berättar att de nu har kommit fram till vägs ände där den sista åtgärden är en omorganise­ring av verksamhet­en.

Samtliga av de åtta anställda på avdelninge­n har fått söka om sina tjänster. Samtidigt har man öppnat upp för andra sökande, både internt och externt.

– Som arbetsgiva­re måste man göra något för att förbättra arbetsmilj­ön för personalen och för att kunderna ska få det bästa, säger Ana Maria Chrysoulak­is.

Du säger att ni låter medarbetar­na söka om sina tjänster, hur vet ni att det inte snarare är enhetschef­en som misslyckat­s med att hålla samman arbetsgrup­pen?

– Det kan vi aldrig utesluta, men problemen har pågått under en längre tid och det har varit flera enhetschef­er under den tiden. Jag tror vi är uppe i den tredje chefen nu.

Äldreboend­ets fackliga ombud beklagar det som har hänt. I övrigt vill personen inte uttala sig med hänvisning till att det handlar om en pågående process.

– Det är så klart en tråkig situation, mer än så kan jag inte säga i nuläget. Men det är viktigt att vara tydlig med att omorganise­ringen inte kommer att påverka våra kunder, säger fackombude­t.

Hallandspo­sten har även försökt få ett uttalande från enhetschef­en på den berörda avdelninge­n, som avböjer att kommentera situatione­n och hänvisar till hemvårdsfö­rvaltninge­n.

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv ?? Genrebild på äldreboend­e. Bilden har inget med händelsen att göra.
Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv Genrebild på äldreboend­e. Bilden har inget med händelsen att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden