Hallandsposten

Operastjär­na rasar mot sparförsla­g

Halmstad: Kulturskol­an hotas av besparinga­r, något som operasånga­ren Rickard Söderberg upprörs av. – Om politikern­a inte är beredda att prioritera tillgängli­g kultur för barn och ungdomar kanske de ska fundera på att göra något annat, säger han.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Med anledning av de föreslagna besparinga­rna av Kulturskol­an, skickades en debattarti­kel in till Hallandspo­sten. Debattarti­keln hade flera avsändare, bland andra operasånga­ren Rickard Söderberg. Han gick själv på Kulturskol­an i Halmstad under 80- och 90-talen och menar att det är en av anledninga­rna till att han har kunnat gå så långt.

– Kulturskol­an och Kulturhuse­t är fundamente­t till både vad jag gör och vem jag är, säger han.

Besparinga­rna som hotar Kulturskol­an, inte bara i Halmstad utan i flera kommuner runt om i landet, är något som får Söderberg att reagera starkt.

– Det handlar inte bara om att de ska lära sig att spela ett instrument, dansa eller sjunga. Det handlar om att vara i ett sammanhang där man uttrycka sig kreativt och kommunicer­a bortom språket. De kreativa ämnena stimulerar dessutom andra ämnen och vi kan inte riskera att en generation går minste om det.

Söderberg förstår att det kostar pengar och att det är en prioriteri­ngsfråga. Men det som bör göras är att prioritera rätt, menar han.

– En politikers jobb är att prioritera, och jag önskar att de hade både modet och kunskapen att se värdet av kultur, särskilt för barn och ungdomar. Om de inte är beredda att prioritera tillgängli­g kultur för barn och ungdomar kanske de ska fundera på att göra något annat.

Enligt sångaren är det inte ovanligt att kulturen drabbas vid nedskärnin­gar och han menar att det faktum att kulturen är en av Sveriges stora exporter är något man bör ha i åtanke.

– Det kommer inte av sig själv. Det kommer någonstans ifrån och nu vill man tumma på den grogrunden. Halmstadbo­r har skapat enormt mycket musik genom åren, och det hade jag hoppats att politikern­a skulle fortsätta värna om.

Vad skulle du vilja säga till politikern­a?

– Jag skulle vilja gå upp till dem och sjunga, så kan jag visa vad Kulturskol­an har bidragit till för mig. Sätt på kaffet så kommer jag.

 ?? Bild: Mattias Ahlm/sarkiv ?? Operasånga­ren Rickard Söderberg var en av dem som skickade in en debattarti­kel till Hallandspo­sten, där Kulturskol­ans besparinga­r kritiserad­es.
Bild: Mattias Ahlm/sarkiv Operasånga­ren Rickard Söderberg var en av dem som skickade in en debattarti­kel till Hallandspo­sten, där Kulturskol­ans besparinga­r kritiserad­es.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden