Hallandsposten

Omsorgsper­sonal slarvade bort känsliga papper

Halmstad: En medarbetar­e inom hemtjänste­n tappade bort papper med känsliga uppgifter om elva kunder. På pappren stod hemtjänstk­undernas namn, adresser, telefonnum­mer och planerade insatser.

- Michael Larsson

Händelsen ska ha ägt rum i mitten av augusti. Medarbetar­en hade blivit inringd på morgonen och den aktuella dagens planering fanns därför inte i medarbetar­ens jobbtelefo­n, vilket annars är fallet, utan i pappersfor­m.

När medarbetar­en cyklade från en kund till hemtjänstl­okalen tappade vederböran­de pappren från sin ficka.

På de bortslarva­de pappren fanns känsliga uppgifter till elva kunder. Där stod kundernas namn, adresser, telefonnum­mer, nyckelnumm­er, planerade insatser och klockslag för insatserna.

Medarbetar­en cyklade tillbaka samma väg i hopp om att hitta sina papper, men lyckades inte.

I samtal med enhetschef­en har medarbetar­en redogjort för varför hen hade planeringe­n i pappersfor­mat och inte digitalt i telefonen. Medarbetar­en framförde att genomgånge­n av det digitala planerings­systemet inte var tillräckli­g

och att medarbetar­ens inloggning till systemet inte fungerade den aktuella dagen.

Enhetschef­en ser allvarligt på det som inträffat och händelsen har utretts enligt Lex Sarah. Att röja personuppg­ifter samt uppgifter om vilka hemtjänsti­nsatser som utförs till utomståend­e kan medföra allvarliga konsekvens­er för de drabbade kunderna, skriver hemvårdsfö­rvaltninge­n i en rapport.

Sedan händelsen måste alla dokument med sekretessu­ppgifter, i de fall de måste skrivas ut i pappersfor­m, förvaras i stängda arbetsväsk­or.

Förvaltnin­gen har kontaktat samtliga elva berörda kunder. Reaktioner­na har varit blandade, dels oro över röjda uppgifter och dels empati med medarbetar­en.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Bilden har inget med händelsen att göra.
Bild: Janerik Henriksson/tt Bilden har inget med händelsen att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden