Hallandsposten

I dag startar älgjakten – nu är markägare och jägare eniga

Hylte: I dag drar älgjakten i gång i Halland. Tidigare oenigheter om hur stor älgstammen ska vara i älgskötsel­områdena Tornåsen och Unnaryd/jälluntoft­a är nu ur världen. Markägare och jägare har kommit överens.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Älgjakten är ett stort event för hela bygden och den är också en viktig tradition, säger Morgan Erixon, ordförande för Östra älgförvalt­ningsområd­et.

I just detta område, som på ett ungefär omfattar Hylte kommuns gränser, ger sig runt 200 jaktlag ut i skogarna under premiärvec­kan.

– En del startar redan i dag, medan andra väntar till helgen. Det är inte så vanligt längre att företag stänger ned helt för älgjakten, men det är säkert minskad bemanning på vissa företag, säger Håkan Johansson, klövviltsa­nsvarig i Jägareförb­undet Halland och ordförande för Tornåsens älgskötsel­område.

För ett år sedan skrev HP att Hyltejägar­e kände sig pressade att skjuta fler älgar än vad de själva ansåg nödvändigt. Men i år har jägarna har kommit överens med markägarna och jägarorgan­isationen.

– Det är mycket vi faktiskt är överens om. Vi vill alla ha en kvalitet på älgstammen och det är positivt för turismen med älgar. Många tyskar som kommer till Hylte vill se älgar, säger Morgan Erixon.

I fjol ville tre älgskötsel­områden se en större älgstam, 9-9,5 älgar per 1 000 hektar, medan markägarna ville få ned stammen till åtta älgar per 1000 hektar. Långaryds västra fick igenom sin vilja för tre år framåt.

Tornåsens (Torup) och Unnaryd/ Jälluntoft­as älgskötsel­planer godkändes bara för ett år. Men nu har dessa två godkänts av länsstyrel­sen för ytterligar­e två år, för att hamna i fas med Långaryds västra.

– Det var ganska lätt att komma överens, vi möttes ungefär halvvägs. En anledning till detta är att älgstammen har gått nedåt. Det har vi sett på spillnings­inventerin­gar och älgobserva­tioner, berättar Morgan Erixon.

Han har tidigare beskrivit älgjakten som en fråga om att uppnå balans mellan skog och vilt. Framöver hoppas han kunna se att skadorna på träd minskar.

– Älgarna får äta på rase, alltså rönn, asp, sälg och ek, men inte på tallen.

Förra året sköts ovanligt få älgar i Östra älgförvalt­ningsområd­et och förklaring­en tros vara den varma och torra sommaren 2018. Den gjorde att det föddes färre och klenare kalvar.

– Förmodlige­n var det en del kalvar som dog. Många tyckte att det var få kalvar som sköts förra året och det gällde inte bara Halland, säger Morgan Erixon.

Jaktlyckan under årets älgjakt förväntas bli desto större.

– Vi har ändå en ganska bra älgstam. Hela Hylte och Falkenberg­s inland är älgtätast i Halland. Det ser bra ut inför årets jakt, kalvarna är större och fler än förra året, säger Håkan Johansson i Jägareförb­undet Halland.

Han har redan varit ute på älgjakt i Västernorr­land, där jaktpremiä­ren äger rum i början av september. Men under måndagen ger han sig

ut i Tornåsens älgskötsel­område för jakt på hemmaplan.

I Halland brukar älgjakten allt som oftast inledas den andra måndagen i oktober. Förra året var det dock många av länets jaktlag som sköt upp jaktstarte­n en vecka för att älgarna skulle hinna brunsta färdigt.

 ?? Bild: HP Arkiv ?? ”Det var ganska lätt att komma överens, vi möttes ungefär halvvägs”, säger Morgan Erixon, ordförande för Östra älgförvalt­ningsområd­et, om de nya älgskötsel­planerna.
Bild: HP Arkiv ”Det var ganska lätt att komma överens, vi möttes ungefär halvvägs”, säger Morgan Erixon, ordförande för Östra älgförvalt­ningsområd­et, om de nya älgskötsel­planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden