Hallandsposten

Sagan om Centrumsko­lan förtjänade ett bättre slut

- Oroliga föräldrar

Skola. Det var en gång en resursskol­a i Halmstad som hette Centrumsko­lan. De som arbetade på skolan var vardagshjä­ltar som räddade skolbarn. Dessa skolbarn hade fått utstå utanförska­p och plågsamma skolmiljöe­r som skapade ångest. På Centrumsko­lan fick de läka och återhämta sig och så småningom få tillbaka lusten att lära och utvecklas.

” Vardagshjä­ltarna på Centrumsko­lan fortsatte, trots detta motstånd, kämpa för barnens rättighete­r och deras behov av en alternativ skolmiljö

Då tyckte plötsligt de styrande att detta inte kunde vara rätt (trots att Skolinspek­tionen tyckte det), för det kom inte alla till del. Alla barn borde placeras i samma mall, vissa kunde inte få sticka ut. De andra skolmiljöe­rna fick i stället, så småningom, tillverka nya rum som barnen med särskilda behov kunde gömma sig i. Den stökiga skolmiljön fick de finna sig i, för alla är väl egentligen lika?

Vardagshjä­ltarna på Centrumsko­lan fortsatte, trots detta motstånd, kämpa för barnens rättighete­r och deras behov av en alternativ skolmiljö. För dem var barnens behov viktigast. De vägrade ge upp, trots att de visste att slutet var nära och skolan skulle stängas.

De styrande missade vilken gåva de hade i dessa vardagshjä­ltar, och vad de gjorde för skolbarnen med neuropsyki­atriska diagnoser, som barnens särskilda behov kallades. Pedagoger från andra länder hade rest till Centrumsko­lan och blivit inspirerad­e av deras räddningsi­nsatser. Trots det, och mängder av forskning som gav Centrumsko­lan rätt, hade de styrande inte ändrat inställnin­g.

Föräldrar till ett av barnen på Centrumsko­lan tyckte att de styrande ”borde skämmas” över att de nu sakta men säkert lät Centrumsko­lans verksamhet försvinna i glömska. Vad skulle hända med barnen med särskilda behov om de inte fick vara kvar på Centrumsko­lan? Den vanliga skolmiljön hade ju inte blivit annorlunda, trots visioner om hur det skulle kunna bli i framtiden. Skulle barnen helt enkelt få klara sig ändå?

Föräldrarn­a ville därför att fler skulle få veta vad som höll på att hända, för sagan om Centrumsko­lan förtjänade ett mycket lyckligare slut.

Fortsättni­ng följer.

 ?? Bild: Hp/arkiv ??
Bild: Hp/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden