Hallandsposten

Is-anhängare uppges ha flytt efter strider

Över 130 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroff­ensiv i nordöstra Syrien och antalet civila dödsoffer stiger. Anhängare till terrorröre­lsen IS har lyckats fly från ett läger till följd av striderna.

- Malin Johanson/tt Anna Hansson/tt

Turkiska styrkor på väg mot gränsen.

Turkiet och den turkstödda milisen Syriens nationella armé (SNA) säger att man tagit kontroll över städerna Ras al-ayn och Tal Abyad. Detta har inte bekräftats från kurdiskt håll.

Det turkiska försvarsde­partemente­t meddelar också att turkiska styrkor nu kontroller­ar den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien. Beskedet visar också hur långt in i Syrien turkiska styrkor har tagit sig. Uppgiftern­a har inte bekräftats av oberoende källor.

Tecken tyder på att fler fronter öppnas i norra Syrien: president Bashar al-assads regim inleder en offensiv mot två kurdiska nyckelstäd­er inom kort. Syrisk militär ledd av Damaskusre­gimen förbereder en offensiv mot staden Kobane, som hålls av den kurdledda Sdf-milisen, och mot Manbij, som kontroller­as av styrkor som står SDF nära. Offensiven inleds inom två dygn, rapportera­r det libanesisk­a mediebolag­et al-mayadin enligt AFP sent på söndagen.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel uppmanar samtidigt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att omedelbart avbryta offensiven i Syrien. Hon framförde uppmaninge­n i ett telefonsam­tal med Erdogan, enligt ett uttalande från förbundska­nslerns kansli.

Ett hundratal personer har flytt från ett läger i Ain Issa i nordöstra Syrien, enligt uppgifter från det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritan­nien. Det rör sig om kvinnor som stödjer terrorröre­lsen IS, och kvinnornas barn, enligt SOHR. Syrisk-kurdiska företrädar­e uppger en högre siffra, att närmare 800 anhöriga till utländska Is-anhängare lyckats fly från lägret, men uppgiftern­a har inte bekräftats från annat håll.

President Erdogan säger att uppgiftern­a inte stämmer, att det handlar om desinforma­tion för att provocera USA och andra västländer, skriver Reuters som citerar turkiska nyhetsbyrå­n Anadolu.

I lägret finns enligt SOHR över 1 000 utländska familjemed­lemmar till Is-anhängare. Lägret attackerad­es av den turkstödda milisen varpå Is-anhängare anföll lägrets vakter.

– Flera Is-familjer flydde från lägret. De flesta som har rymt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge, säger Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrations­departemen­tet i kurdstyrda nordöstra Syrien, till Expressen.

Rädda Barnen uttrycker oro över de kvinnor och barn som flytt och varnar för att barn till utländska medborgare riskerar att försvinna på grund av det kaos som råder i landet.

På bara några dagar har tusentals människor tvingats på flykt sedan militäroff­ensiven inleddes i onsdags. 130 000 civila har tvingats lämna sina hem, meddelar FN:S

samordning­sorgan för nödhjälp OCHA och varslar samtidigt för att den siffran kan komma att stiga till 400 000.

Hjälporgan­isationer varnade i veckan för att den turkiska offensiven förvärrar den redan akuta situatione­n i Syrien. Antalet civila dödsoffer fortsätter att stiga, på söndagen rapportera­r SOHR att 14 människor dödats. Den danska kyrkans hjälporgan­isation meddelar att man tvingas avbryta alla insatser i nordöstra Syrien på grund av säkerhetsl­äget.

– Det är självklart på grund av militärins­atsen och de turkiska bombningar­na i området, där vi också har varit aktiva med nödhjälp, säger Jonas Nøddekaer, internatio­nell chef hos Folkekirke­ns Nødhjaelp.

Turkiets offensiv inleddes kort efter att USA valt att dra tillbaka sina styrkor från området.

På söndagen meddelade USA:S försvarshö­gkvarter Pentagon att landet förbereder sig på att dra tillbaka de runt 1 000 soldater som är kvar i norra Syrien. Enligt försvarsmi­nister Mark Esper har soldaterna hamnat i skottglugg­en mellan de turkiska styrkorna och den kurdiskled­da Sdf-milisen.

 ??  ??
 ?? Bild: ANHA/TT/AP ?? Hjälporgan­isationen Folkekirke­ns Nødhjaelp backar från norra Syrien, till följd av säkerhetsl­äget.
Bild: ANHA/TT/AP Hjälporgan­isationen Folkekirke­ns Nødhjaelp backar från norra Syrien, till följd av säkerhetsl­äget.
 ?? Bild: Lefteris Pitarakis/tt/ap ??
Bild: Lefteris Pitarakis/tt/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden