Hallandsposten

Petersson passningsk­ung i historiskt prestigede­rby

Storebror är fortfarand­e starkast. Håkan Petersson passade till sju av åtta mål när Halmstad IBK körde över Kustens IF i premiärder­byt i division 2. – De tycker nog att det är mer Vm-final än vad vi tycker att det är, säger Hibk-forwarden.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

2 8

Halmstad IBK tvingades kliva ned från division 1 i våras och vill tillbaka upp snarast möjligt.

Det började bra i premiärder­byt mot uppstickar­en Kustens IF inför storpublik, 304 åskådare, i Haverdalsh­allen.

– Vi gjorde väl vad vi ska. Vi är det bättre laget och det vet vi om. Jag tycker att vi gör det jättebra, säger Håkan Petersson.

Själv bidrog den 32-årige forwarden mer än de flesta genom att passa till sju av HIBK:S åtta mål.

Bara 7–2-målet gick inte via hans klubba.

– Ja, haha, det gick ju bra i dag. Jag tänker inte ens på det så. Men det är så jävla lätt – vi har spelat mycket ihop så jag känner att jag vet hur de rör sig och var de kommer och så, säger han.

Mest gynnades kedjekompi­sen Axel Månsson, som svarade för tre mål, och Teddie Lundberg, som gjorde två. Comebackan­de målsprutan Adam Andersson, David Göras och Edvin Andersson satte Halmstads övriga mål.

Derbyt – det första någonsin i seriespel mellan grannklubb­arnas A-lag – var intensivt, tufft och stundtals irriterat. Enligt Håkan Petersson var det dock mer prestige från motståndar­nas sida.

– De tycker nog att det är mer Vm-final än vad vi tycker att det är. Vi har några nya jättedukti­ga killar och de vet inte vad det här är över huvud taget. Men det var roligt att det var mycket folk och kollade, säger han.

Kusten slutade fyra i division 2 i fjol och siktar på att på nytt bli bland de sex bästa som får spela slutspel.

Men premiären var motig. Dessutom tvingades nye tjeckiske backen Matej Surkos utgå med en stukad fot i slutperiod­en.

Kustens tränare Adam Andersson säger:

– Vi möter ett jättebra lag. I två perioder så står det 2–2 i spel fem mot fem. Sedan går de ned på två femmor inför tredje och då är de bra – det vet vi.

Fast att HIBK är storebror håller Andersson bara delvis med om.

– Ja, sett till A-laget så är de det, men sett till föreningen så är de absolut inte det. Då är de lillebror så att det stänker om det. Det är skönt i alla fall, säger Kustenträn­aren, vars klubb har 20 lag – varav 15 ungdomslag – i gång i vinter.

Halmstad IBK har drygt hälften så många.

 ?? Bild: Carl Fredrik Johansson ?? Håkan Petersson (till höger) assisterad­e till sju av åtta mål när Halmstad IBK vann division 2-derbyt mot Kusten med 8–2.
Bild: Carl Fredrik Johansson Håkan Petersson (till höger) assisterad­e till sju av åtta mål när Halmstad IBK vann division 2-derbyt mot Kusten med 8–2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden