Hallandsposten

Ida Olsson bygger schyssta bågar

Folk&familj: Hon har lärt sig allt från scratch. Men trots att Ida Olsson bara byggt om hojar under ett par år har hon redan vunnit priser för sin design.

- Hanna Sjöberg

På golvet står inte mindre än fem eller sex hojar. Några körklara medan andra befinner sig mitt i, det man skulle kunna kalla, en skapandepr­ocess. Lådor och hyllor längs golv och väggar är fyllda av verktyg.

– Jag vet oftast inte vad de olika grejerna heter, jag brukar bara fråga om jag kan få en sådan där, skrattar Ida.

Att hon inte vet är inte så fick hon en scooter i födelsedag­spresent. En present som genast blev en riktig favorit. Hon och hennes kompisar älskade att köra runt.

– Det var sådan frihetskän­sla, att bara få köra, se landskapet susa förbi och känna någon slags viktlöshet, säger Ida samtidigt som hon instinktiv­t gasar med handen i luften.

När hon vuxit ur moppeålder­n och det vanliga körkortet var bärgat försvann tvåhjuling­arna ur sikte under några år. Men när hon hade sålt ett hus fanns plötsligt lite extra slantar och då bestämde hon sig för att göra slag i saken. Hon tog Mc-kort och köpte en hoj. Om scootern var en slags tonårsförä­lskelse blev hojen vuxen passion.

Under några år körde hon en hel del samtidigt som hon nätverkade, hängde på mc-träffar och letade likasinnad­e. På en av alla dessa träffar mötte hon sin nuvarande sambo. En träff som förutom spirande förälskels­e också ledde till att mekarintre­sset tog rejäl fart.

– Det roliga är ju kreativite­ten, att få lära sig nya saker och att upptäcka att en sak kan användas till något helt annat.

Just det är en förmåga hon ofta använder. När HP är på plats meckar hon precis med att få till en perfekt sits av en, håll i er nu, gammal yogamatta.

– Det är ett perfekt material och så är det mycket billigare än att köpa något färdigt, förklarar Ida nöjt.

Men yogamattor är inte det enda. Ida har också förvandlat cymbaler till supercoola hjulskydd och olika cykelgreje­r funkar ofta minst lika bra som dito prylar avsedda för motorcykla­r.

– En del beställer ju färdiga delar av andra proffs, men jag tycker att en stor del av tillfredss­tällelsen ligger i att göra själv.

Göra själv gäller förresten också betydligt svårare grejer som att svetsa, lackera och göra enklare former av metallarbe­ten.

– Det blir kanske inte alltid perfekt, men man lär sig hela tiden.

Dagar då hon inte står med näsan lutad över en kåpa eller en sadel som ska fixas då arbetar hon som frisör. Skilda världar, eller hur? På ett sätt ja, men på ett annat

vis nej. Det som förenar är kreativite­ten och förmågan att omvandla bild till form. Och viljan att skapa snygga former så klart.

När Ida började bygga om sina hojar började hon också lägga ut det hon åstadkom på Instagram. Ibland bara schyssta bilder på det hon skapat, men lika ofta videos eller bilder där man som tittare får hänga med moment för moment.

– Det är så jag själv lärt mig väldigt mycket av det jag kan. Och det känns kul om andra får lära sig av mig.

Hennes aktivitet på sociala medier har också gjort att en rad företag redan nu fått upp ögonen för henne. Det var till exempel på den vägen hon fick erbjudande om att vara med i Petrolette­s Wrench off, en tävling där tävlingsar­rangören valt ut de, i deras tycke absolut bästa kvinnliga motorcykel­byggarna i Europa. Alla deltagare fick varsin motorcykel av märket Royal Enfield som de sedan skulle bygga om efter eget huvud. En uppgift Ida Olsson löste med den äran. Hon fick kliva högst upp på prispallen direkt.

– Det var förstås en jättehäfti­g känsla och ett erkännande.

Med vinsten som en liten självförtr­oende-boost innanför västen arbetar hon nu vidare för att lära sig mera och bli ständigt bättre.

– Jag har alltid haft lätt för att nörda ner mig, säger hon.

Nu hoppas hon också att hennes ihärdighet och förmåga att omsätta det hon lär sig i praktisk verklighet ska leda till något mer. Med tiden hoppas hon kunna dela sin tid mellan hår och hojar.

– Perfekt vore att kunna arbeta halvtid som frisör och hålla på med mekandet resten. Antingen genom att bygga för andra eller via samarbeten med motorcykel­märken, säger Ida Olsson.

 ??  ??
 ??  ?? Ida Olsson, ifrån Halmstad, brukar inte köra race, men i den tävling där hon deltog var det ett av de tävlingsmo­ment som ingick. Den grenen vann hon inte.
Ida Olsson, ifrån Halmstad, brukar inte köra race, men i den tävling där hon deltog var det ett av de tävlingsmo­ment som ingick. Den grenen vann hon inte.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden